FLOORBALL CLUB ZLÍN LIONS Logo Zlín Lions

Ohlédnutí za první půlkou sezony mužů. Nepovedený úvod, série vítězství a 5. místo v tabulce

Ohlédnutí za první půlkou sezony mužů. Nepovedený úvod, série vítězství a 5. místo v tabulce
Muži mají za sebou první polovinu premiérového ročníku v Národní lize. Jaká se jim dařilo? A jak ji komentují kapitán týmu Filip Horník a trenér Vladimír Blažek?

Úvod sezony neměli muži vůbec jednoduchý. Z prvních čtyř utkání hned 3x cestovali na půdu soupeře a pouze 1x se představili na domácí půdě, kde v loňském ročníku ani jednou neprohráli. Los jim navíc hned na začátek přidělil zápasy proti loňským finalistům Národní ligy.

V prvním kole se Lvi utkali venku s havířovským Slovanem. Premiérový zápas v Národní lize bodovým ziskem neskončil. I když muži dotahovali tříbrankový náskok soupeře, vyrovnat již nedokázali a odešli z utkání poraženi. Ve 2. kole pak přivítali na domácí palubovce loňského vítěze ligy Kopřivnici. I přes kvalitní výkon se však z vítězství po těsném výsledku 3:2 opět radoval soupeř. V dalších dvou kolech následovaly výjezdy k loňskému finalistovi do Opavy a Petrovic. Ani z těchto soubojů, kde se projevila mírná nezkušenost, však žádný bod muži nevybojovali a po čtyřech kolech se drželi na samém chvostu tabulky. 

I přes nepříznivý úvod, kde se naplno projevila nováčkovská daň, však Lvi cítili, že mají na to být v tabulce daleko výše. Plní odhodlání zlomit nepříznivou sérii vstupovali do domácího utkání 5. kola proti Šumperku. A před domácími fanoušky to konečně přišlo. První výhra a první tři body do ligové tabulky. Následující duel v Havířově neodehráli muži vůbec špatně, ale silný a zkušený tým Torpeda si body vzít nenechal. Po úvodních šesti kolech tak měli Lvi na svém kontě jedinou výhru a pouhé tři body. 

Nadcházející zápasy ale začali Lvi své soupeře pořádně kousat a nasedli na vítěznou vlnu. V 7. kole zapsali druhou domácí výhru proti rožnovským Sršňům, na kterou hned vzápětí navázali prvním venkovním skalpem soupeře v Křenovicích. V dalších dvou utkáních proti "starým známým" soupeřům z dřívějších let z Divize přidali vítězství proti Přerovu a po skvělém obratu z 1:5 na 5:6 i proti Třinci. A v posledním duelu první poloviny soutěže prodloužili vítěznou šňůru na pět utkání vítězstvím nad Hranicemi. Z posledního místa se tak po skvělých výsledcích vyhoupli až na 5. místo ligové tabulky. 

Tabulka soutěže: Národní liga mužů - východ 

Co říká k úvodní polovině premiérové sezony Lvů v Národní lize kapitán Filip Horník?

„Zdravím fanoušky zlínského florbalu. Půlka sezony už je za námi a hodnotím ji kladně, i když se to ze začátku nevyvíjelo úplně nejlépe. Čtyři zápasy, čtyři prohry. To nebyl ideální start do nové sezóny, ale nováčkovská daň se bohužel naplnila. Škoda zápasu doma s Kopřivnicí, kde jsme si rozhodně zasloužili urvat nějaký ten bod. Bohužel se nepodařilo a zbylé tři zápasy se nepovedli vůbec. Zlomilo se to až doma se Šumperkem, na kterého jsme se hodně těšili a motivace na všech byla znát. "To je ten zápas, kde se to musí zlomit“ znělo šatnou po celý zápas! V Havířově jsme s domácím Torpedem drželi dvě třetiny krok, pak ale nezkušenost sehrála svojí roli a zápas dopadl v náš neprospěch. Dalších pět zápasů bylo v naší režii a jsme za to všichni moc rádi. Hlavně zápas s Třincem byl pro nás důležitý, kde jsme dokázali za stavu 5:1 pro soupeře vyhrát 5:6 a dovézt do Zlína důležité tři body! Aktéři samotného zápasu v Třinci viděli, že i mě ukápla slza štěstí po vyhraném zápasu a celému týmu jsem poděkoval za bojovnost a týmového ducha. Být pátý tým v tabulce s osmnácti body za šest vyhraných zápasů z jedenácti možných není na nováčka v soutěži vůbec špatné. A pokud přihlédnu k tomu, jak se tým skládal na začátku sezóny, tak je to úctyhodná dávka a je třeba nad tím smeknout klobouk. Mezery ve hře byly, jsou a budou. Snažíme se je ale co nejvíce eliminovat a pokusíme se Lvím srdcem zabojovat o co nejlepší výsledek ve druhé polovině sezóny. Velké díky patří klukům na střídavých startech, bez kterých by to nešlo a pochopitelně i juniorům, pro které také není jednoduché se adaptovat na mužský florbal. Moc se těšíme na další půlku sezóny, která bude stejně tak důležitá a troufnu si tvrdit dokonce i důležitější než ta první. Každý bod pro nás bude velmi cenným. Děkuji i fantastickým fanouškům, kteří nás neopustili v nelehkých chvílích a na domácích utkáních nám tvořili skvělou atmosféru. Moc rádi vás znovu uvidíme na dalších zápasech!"

A jak komentuje první část soutěže trenér Vladimír Blažek?

„Po kvalitní letní přípravě a stavbě kostry týmu se mám nepodařilo udržet pár hráčů jak z mužského, tak z juniorského týmu. Ti odešli na hostování do Ostravy, Otrokovic, Brna nebo zahraničí. Většina z nich ale chtěla hrát i za Zlín, atak se kluby domluvily na střídavém startu a tito hráči tak pomáhají doplňovat kádr. Jako nováček ligy jsme měli těžký los a hned z kraje jsme narazili na loňské finalisty Národní ligy. Prohráli jsme čtyři zápasy v řadě a už to začalo sedat na týmovou pohodu. Následně jsme si vyříkali svoje role a očekávání v týmu, upravili herní styl a začali si více věřit v zakončení, což se také podepsalo na zlepšených výkonech. Na každého soupeře se pečlivě připravujeme a reagujeme na jeho herní projev. Tréninkový rytmus nám moc nedovoluje věnovat se kondiční přípravě a tu si musí hráči dělat individuálně. Nyní se zaměřujeme na obranou fázi jako celek a v útočné fázi hlavně na střelbě pod tlakem a rychlosti zakončení. Amatérský florbal je o tom, kolik tomu chceš obětovat. Nemůžeš si myslet, že za minimum práce budeš mít maximální zisk. Tak to nefunguje. My jsme si slíbili play-off, za tím si jdeme a tomu taky ten čas věnujeme."

Lvy teď čekají dva domácí zápasy. Nejprve se v sobotu 2. 12. od 19:00 hod. utkají na SPŠ s Opavou. neděli 10. 12. pak přivítají od 16:00 hod. tým Petrovic. Dorazte Lvy opět podpořit. #spolecnezavitezstvim