FLOORBALL CLUB ZLÍN LIONS Logo Zlín Lions

PRAGUE GAMES | Stříbrný úspěch dorostenců, cesta žáků a dorostenek skončila před medailovými boji

PRAGUE GAMES | Stříbrný úspěch dorostenců, cesta žáků a dorostenek skončila před medailovými boji
Od středy 5. 7. do soboty 8. 7. se v Praze konal mezinárodní florbalový turnaj Prague Games s trojím zastoupením Lvů a Lvic. Do hlavního města se vydali starší žáci, dorostenci a dorostenky. Jak byla jejich cesta turnajem?

STARŠÍ ŽÁCI - B15

Tým starších žáků se zúčastnil největšího florbalového turnaje konaném ve střední Evropě. V kategorii B15 se mezi sebou utkalo celkem 36 týmů. V mezinárodní základní skupině přiřadil los mladým Lvům švédský IBK Vanersborg, švýcarský Zurich a Skuteč.

I přestože jsme nakonec vypadli, dokázali jsme se dostat až do semifinále béčkového pavouka. Během turnaje jsme prožili vzrušující okamžiky, a to díky kombinaci výher a proher. Nicméně nejvýznamnějším aspektem celého turnaje byly nezapomenutelné zážitky, které jsme si odnesli.

Rádi bychom speciálně poděkovali Barči Huskové za to, že s námi do Prahy vydala jako trenérská posila s kategorií starších žáků a poskytovala nám cenné rady. Její přítomnost a podpora nám byly skutečně důležité během našeho snažení. Díky ní jsme se cítili silnější a týmová spolupráce byla ještě pevnější.

Emotivním momentem byl závěr turnaje. Bez ohledu na výsledek jsme se všichni shromáždili a vzájemně si poděkovali za naši snahu a bojovnost, kterou jsme za celou sezonu překonávali. Byl to skvělý závěr plný emocí a uvědomění si, jak jsme jako tým společně rostli a zlepšovali se. 

I přes vyřazení je důležité si uvědomit, že skutečnou hodnotu má nejen výsledek, ale také příležitost hrát florbal s vášnivými lidmi a vytvářet vzpomínky, které nás budou provázet i po skončení turnaje. Jsme hrdí na to, co jsme společně dosáhli, a poděkujeme všem členům týmu za jejich úsilí a odhodlání. Díky všem hráčům, rodičům a trenérům, kteří byli s námi v průběhu této cesty. Bez vás by to nebylo ono.

...okomentoval turnaj trenér Honza Vondřejc...

Základní skupinaZlín Lions, FBC Skuteč, Zurich United Moles, IBK Vanersborg

Výsledky - základní skupina:

  • vs. Zurich United Moles 1:3
  • vs. FbC Skuteč 4:5
  • vs. IBK Vanersborg 5:0

Výsledky - play-off: 

  • 1/16 finále: vs. AIK IBF 1:2
  • osmifinále "B" vs. Florbal Klatovy 12:2
  • čtvrtfinále "B" vs. TJ Slovan Havířov 10:0
  • semifinále "B" vs. Florbal Chodov 2:3

Sestava: Baťa, Fremder, Holeš, Janečka, Kalík, Kouřil, Macharáček, Martinek, Mikšánek, Outrata, Papazachariu, Pavel, Riedl, Staviař, Váňa, Večeřa, Vrla, Vymyslický, Zapletal, Štěpaník

Trenérské trio: Honza Vondřejc, Barča Husková, Tom Večeřa

DOROSTENCI - B17

Na největším florbalovém turnaji v Česku se mladí Lvi dokázali probojovat po velmi náročné vyřazovací části až do finále turnaje, ve kterém o druhém místě rozhodla až nájezdová loterie. Poprvé v historii tak v elitní skupině tohoto turnaje brali cenný kov. Kluci v základní skupině změřili síly s Mladou Boleslaví, slovenským Dolným Kubínem a švédským Extended. Během své následné cesty se s Mladou Boleslaví a švédským Extedned potkali ještě jednou ve vyřazovacích bojích play-off. 

V základní skupině jsme na rozjezd turnaje narazili na Žatvu Dolný Kubín, hned od začátku zápasu jsme ukazovali svoji dominanci a v půli zápasu vypadalo vše rozhodnuto. Dolný Kubín nám dal ale v druhé půli zápasu lekci, že každé polevení se na tomto turnaji bude trestat a zápas pořádně zdramatizoval. I přesto jsme nakonec ze zápasu brali výhru 6:5. V druhém utkání jsme narazili na velmi silného soupeře z Mladé Boleslavi. Zápas jsme díky vysunutému pressingu, stoprocentní koncentraci v obraně a dobrým tlakem do soupeřovi brány zvládli a zaslouženě vyhráli 4:1. Poslední zápas ve skupině jsme odehráli proti švédskému výběru Extended. V zápase jsme chtěli navázat na velmi ofenzivní pojetí florbalu ze zápasů předchozích. Individuální chyby v rozestavení a špatně odhadnuté vystupování však skvěle rychlostně vybavený soupeř trestal a tak jsme si ze zápasu odnesli kromě poučení i vysokou prohru 5:0.

Základní skupinaZlín Lions, Předvýběr.CZ Florbal MB, Žatva 90 Dolný Kubín, Extended 

Výsledky - základní skupina:

  • vs. Žatva 90 Dolný Kubín 6:5
  • vs. Předvýběr.CZ Florbal MB 4:1 
  • vs. Extended 0:5

V prvním kole play-off jsme měli vše pod svou kontrolou a České Budějovice jsme porazili poměrem 6:3. Při pohledu na los dalšího kola jsme ale již určitě favority nebyli. Narazili jsme nejspíš na nejsilnějšího soupeře, jakého jsme na turnaji mohli dostat. Švédský výběr Ovrhypd si nepřipouštěl, že by s náma mohl prohrát a skvělou hrou to hned od začátku dokazoval. Neskutečný “morál“ a obětavost celého týmu ale ukázala, že porazit se dá každý. Na nájezdy jsme nakonec vyhráli 3:2. Za mě jeden z nejlepších zápasů, jaký jsem kdy odtrénoval. Pro takové zážitky se florbal dělá a euforie všech hráčů a našich skvělých fanoušků to jen podtrhla. Tímto výsledkem jsme si již zajistili semifinále, do kterého postoupili všechny 4 týmy z naší základní skupiny. Los nám zase moc nepřál a my šli na nejtěžšího z nich - švédský Extended, který nás rozstřílel v základní skupině. Tento zápas však byl naprosto jiný. Poučeni z chyb jsme navázali na zápas ze čtvrtfinále a stali jsme se katy švédských výběrů. Zápas ve velkém tempu jsme vyhráli 4:2.

K výhře v turnaji již nám tak chyběl jediný krok. Musím pochválit organizátory za velkou profesionalitu finálového utkání. Byl to velký zážitek a při státní hymně před utkáním mi běhal mráz po zádech. Ve finále jsme zase narazili na Mladou Boleslav. Samotný zápas by se dal označit za velkou taktickou bitvu, ve které jsme si dle mého názoru vytvořili více šancí než soupeř, ale každý tým dokázal vstřelit jen jeden gól. V nájezdech byla Boleslav úspěšnější a odvezla si tak z Prahy vítězství.

Turnaj byl skvělou tečkou za celou sezónou, ve které jsme došli v ligové soutěži velmi daleko a nebýt chřipkové epidemie tak to mohlo být ještě dál. Jsem ale velmi spokojený, že jsme si to tady v Praze mohli s klukama vynahradit. Kluci drželi za jeden provaz a věřím, že je to ještě více nakopne do chuti k florbalu a budou vědět, že ve florbalu, ale i v osobním životě, když budou cokoli chtít a dají do toho všechno, tak toho můžou dosáhnout. 

…okomentoval turnaj trenér Lukáš Ondroušek…

Výsledky - play-off

  • osmifinále: vs. SK Meťák České Budějovice 6:3
  • čtvrtfinále: vs. Ovrhypd 4:3 sn.
  • semifinále: vs. Extended 4:2
  • finále: vs. Předvýběr.CZ Florbal MB 1:2 sn.

Sestava: Balner, Drábek, Hala, Klímek, Kresta, Kurtin, Nedbálek, Pauhof, Potoček, Tkadlec, Vaculík, Vymazal, Váňa, Černošek, Čeček, Čuba, Šugár

Trenéři: Lukáš Ondroušek, Adam Jiříček

Fotogalerie dorostenců ZDE (foto: Tereza Krestová)

DOROSTENKY - G18

S Lvicemi jsme se vůbec poprvé zúčastnili největšího evropského florbalového turnaje konaného v Praze. Tento turnaj byla obrovská zkušenost a možnost porovnání hráček s domácí i evropskou konkurencí. Pro nedostatek týmů v kategorii dorostenek jsme nakonec byli zařazeny do kategorie juniorek, což byla pro nás velká výzva. Mohli jsme si tak vyzkoušet, zda dokážeme zahrát zápasy i se zkušenějšími týmy, které jsou přece jen otrkanější a hrají např. i českou 1. ligu juniorek či zahraniční soutěž. V základní skupině jsme potkali pražský Tatran, Black Angels a také švýcarský Zurich.  

Lvice do Prahy dorazily o den dříve, aby se ubytovaly a odpočaté druhý den ráno vstoupily do 1. utkání skupiny s Black Angels. I přes počáteční respekt ze soupeře jsme předvedli výkon, za který se nemusíme i přes prohru 4:0 vůbec stydět. Šance na góly byly a tým srdnatě bojoval.

Druhé utkání proti švýcarskému týmu Zurich Unite Goats již byl vyrovnanější. Z hráček opadl počáteční stres ze starších soupeřek a herně předváděly bojovný florbal. Přestali jsme řešit malichernosti a hnali se za výhrou v zápase. I když v posledních minutách zápasu soupeř snížil z 3:1 na 3:2 a byly o nervy, výhru nám již nesebral. Lvice to zvládly a porazily pozdější vítězky playoff “B“ poměrem 3:2. Po prvním hracím dnu se šlo odpočívat.

Druhý hrací den nás čekal pražský tým PSN Tatran Střešovice. Kvalita pražského týmu byla znát, dostali jsme lekci z dodržování taktiky, pohybu na hřišti a individuální kvality ve hře 1v1. Lvice se snažily, bojovaly, ale na perfektně připravené soupeřky nestačily a prohrály 0:10. Pro nás trenéry i hráčky to byl ukázkový zápas, jak to má vypadat, když se dodržují taktické pokyny a vše do sebe zapadá. Alespoň jsme si vyzkoušeli, jak na takový herní systém reagovat. Na naší straně byly i gólové šance, spousta obětavých obranných zákroků, bojovnost, pohyb po hřišti, ale na kvalitního soupeře to zkrátka nestačilo. Lvicím není co vytknout. Hráli jsme to, na co aktuálně máme a náš mladý tým se nemá za co stydět. Ze zápasu jsme si odnesli cenné zkušenosti.

Dle umístění v tabulce základní skupiny jsme postoupili do předkola play-off “A“, kde nás čekal tým ze Slovenska MKŠS FBK Kysucké Nové Mesto.

Základní skupinaZlín Lions, PSN Tatran Střešovice, Zurich United Moles, BLACK ANGELS

Výsledky - základní skupina:

  • vs. BLACK ANGELS 0:4
  • vs. Zurich United Moles 3:2
  • vs. PSN Tatran Střešovice 0:10

Výsledky - play-off

  • 1/16 finále: vs. MKŠS FBK Kysucké Nové Mesto 1:2

Lvice unavené z předešlého utkání s Tatranem šly do boje o další setrvání v turnaji rozhodnuté, že se nedají a přes soupeře postoupí. Soupeř, který celé utkání pouze stál zalezený v obranném postavení, vyčkával na naše chyby. Ty bohužel přišly a soupeř se tak dostal do vedení a nám nezbývalo nic jiného než dobývat soupeřovu tvrz dál a dál. Snížení přišlo, ale na další gól již bylo málo času, a tak jsme tento boj prohráli těsně 1:2 a účast na tomto mezinárodním turnaji pro nás skončila. 

Lvice se po otřepání ze zklamání při vyřazení z turnaje rozhodly, že podpoří naše chlapecké týmy pokračující v turnaji. Další den byl proto ve znamení boje v hledišti a výrazné podpoře jak starších žáků, tak i dorostenců. A bylo je slyšet. 

Celkově nám turnaj ukázal, že musíme ještě zapracovat na dodržování taktiky a dohnat i individuální dovednosti s notnou dávkou drzosti. Jelikož tým byl složen převážně z dorostenek, doplněn o starší žačky, tak prostor pro zlepšení máme. Domníváme se, že turnaj byl pro Lvice plný zážitků, zkušeností a setkání s kamarády z jiných týmů a celkově se nesl v příjemném duchu fair-play.

Za reprezentaci klubu na mezinárodním turnaji Lvicím děkujeme a s příslibem do budoucna určitě vyhrajeme!

…okomentoval turnaj trenér Martin Vrla…

Sestava: Altantuul, Daníčková, Dohnalová, Horáková, Klacková, Kratěnová, Kučerová, Mrázková, Neubauerová, Pospíšková, Smetanová, Tučková, Vrlová, Štěpaníková, Žároská, Žikovská

Trenéři: Martin Vrla, Ondra Daníček

Fotogalerie z turnaje zde: https://www.flickr.com/photos/162509204@N05/albums/72177720309664661

Velká pochvala všem týmům za skvělou reprezentaci klubu a obrovská gratulace dorostencům k parádnímu úspěchu v podobě 2. místa. Děkujeme také všem rodičům a fanouškům, kteří kluky i holky po celou dobu turnaje podporovali nejen přímo v Praze, ale i na dálku. :)

Obrovské poděkování patří také Zlínskému kraji, který formou dotačního programu "MaS01-23 Jednorázové projekty v oblasti mládeže a sportu" podpořil finančně celou akci.