FLOORBALL CLUB ZLÍN LIONS Logo Zlín Lions

Ohlédnutí za mládežnickým turnajem Brno Open Game

Ohlédnutí za mládežnickým turnajem Brno Open Game
Od čtvrtka 22. 6. do neděle 25. 6. se čtyři naše kategorie zúčastnily mezinárodního mládežnického turnaje Open Game v Brně. Jak se jim dařilo?

Jeden z nejvýznamnějších a největších florbalových turnajů České republiky opět přilákal do Brna stovky florbalistů, aby se utkali v kvalitních soubojích a bojovali o cenný pohár a medaile. Letošního ročníku se zúčastnili 3 kategorie Lvů a jedna kategorie Lvic: mladší žáci, starší žáci, dorostenci a dorostenky. Mimo ně se pak na turnaj představilo i několik našich juniorů.

MLADŠÍ ŽÁCI

Nejmladší kategorií, která se vydala do Brna byli mladší žáci. V konkurenci 65 týmů se kluci nakonec probojovali mezi top 16 celků turnaje. Jaká probíhala jejich cesta turnajem? 

V základní pětičlenné skupině kluci potkali několik silných soupeřů: Mladou Boleslav, Litvínov, Plzeň a brněnský Hattrick. Turnaj zahájili kluci v pátek večer zápasem proti Mladé Boleslavi. Zápas hraný na hokejové hale Úvoz na malém “elévkovském“ hřišti vyšlo lépe soupeři, který se s podmínkami dokázal lépe vypořádat a zvítězil poměrem 3:6.

Druhé utkání čekalo mladšáky v pátek dopoledne proti Hattricku Brno. Zápas se již hrál na rozměrově větším hřišti, což klukům prospělo. Zápas se hrál prakticky jen na jednu stranu, soupeř hrozil jen z občasných výletů do útoku. Ze spousty šancí a střel nakonec skončilo za brankářem soupeře 7 přesných zásahů. Čisté konto vzadu pak bylo příjemným bonusem. 

Třetím soupeřem byl v pátek odpoledne soupeř z Litvínova. Utkání by se dalo označit jako zápas dvou poločasů. V tom prvním byli mladí Lvi daleko aktivnější, běhavější a vytvářeli si více brankových příležitostí. Díky tomu také v polovině vedli o tři branky. V druhé půli se však obraz hry otočil a lepším celkem na hřišti byl Litvínov, který dokázal třemi brankami skóre zápasu vyrovnat a vybojovat asi zaslouženou remízu. 

Na poslední zápas v základní skupině se kluci stěhovali na Lesnou, kde je v pozdních večerních hodinách čekal soupeř z Plzně. Úvodní část se klukům vůbec nevydařila. Soupeř daleko více nebezpečnější a vypracoval si několikabrankový náskok. Do tempa se dostali kluci až ve druhé části, kde dostali jako dílčí úkol vyhrát druhou půli zápasu. A to se jim nakonec podařilo. Zlepšením nasazením dokázali proti hráčům z Plzně vyhrát druhou půli 2:1. Konečnou prohru si neodvrátili, ale dobře se naladili na play-off, když zjistili, že mohou nepříznivý výsledek proti dobře hrajícímu soupeři korigovat ve svůj prospěch.

Výsledky - základní skupina: 

  • vs. Předvýběr.CZ Florbal MB 3:6
  • vs. FBŠ Hattrick Brno U13 Blue 7:0
  • vs. SK Bivoj Litvínov Yellow 3:3
  • vs. FBŠ Slavia Plzeň 3:7 


V 1. kole play-off narazili kluci na společný výběr Plzně a Tachova, který se ve skupině umístil na 2. místě. Mělo tak jít o náročný úvodní vyřazovací duel. Kluci ale skvěle načasovali formu a ve správný moment zapnuli turnajový “play-off“ mód. Od úvodních minut byl zápas v jejich režii. Výborná práce dozadu, pohyb, krásné kombinace, střely a góly. Chvíli se soupeř držel na dostřel, pak ale dalšími rychlými góly kluci odskočili a pohodlně si došli pro postup do dalšího kola. 

V 2. kole se kluci střetli s vítězem jedné ze skupin týmem IBK Vakla. Toto utkání již bylo o poznání vyrovnanější a dramatičtější. Mladšáci pokračovali i ve druhém zápase play-off v dobrých výkonech a zaslouženě se dostali do vedení 3:0. Pak ale soupeř převzal iniciativu a dokázal vyrovnat na 3:3. Chvíli se hrálo vyrovnaně, pak ale mladí Lvi opět strhli skóre na svou stranu. V závěrečných minutách pak ještě přidali dva další góly a mohli oslavit postup do osmifinále. 

Po krátké přestávce se šlo na osmifinále. V tom se postavil proti klukům pražský celek Sokol Královské Vinohrady. Šance se od začátku střídali na obou stranách, golmani mnoho gólů za svá záda nepouštěli. Po půlce byl průběžný výsledek zápasu 2:1 pro mladé Lvi. Ve druhé půli SKV otočilo díky přesilové hře a nájezdu na 2:4. Následně rozhodčí odpískal pětiminutovou přesilovku pro soupeře, kterou ale kluci zvládli ubránit. Následně už ale zbývalo málo času a v závěrečné power-play se již nepodařilo vyrovnat a cesta mladšáků turnajem tak skončila v osmifinále.

...popsal cestu turnajem mladších žáků trenér Michal Baroň...

Výsledky - play-off:

  • 1/32 finále vs. FBŠ Slavia Plzeň/Florbal Tachov 12:3
  • 1/16 finále vs. IBK Vakla 6:3
  • 1/8 finále vs. Sokol Královské Vinohrady 2:6

Sestava: Krčmář, Moravec – Janča, Mahďák, Boog, Klímek, Orsava, Provazník, Zádrapa, Černošek, Sušina, Ambrož, Kopal, Hubáček, Perutková, Štěpaníková, Ambrožová 

Trenéři: Michal Baroň, Martin Mračanský


STARŠÍ ŽÁCI

Kategorie starších žáků čítala také více než 60 týmů. Turnaj je na jednu stranu příležitostí pro mladé florbalové talenty ukázat své dovednosti, zároveň ale také pro mnohé hráče skutečným zdrojem nových zkušeností, nezapomenutelných zážitků a spousty legrace. Celé čtyři dny hráči sbírali spoustu zkušeností, které jim pomohou v jejich dalším florbalovém vývoji. Setkání s jinými týmy a jejich různými herními styly umožnilo hráčům získat nové pohledy na hru a objevit nové techniky. V základní skupině se kluci potkali s Dačicemi, Spartou, pražskými Panthers a slovenským soupeřem z Košic. A tři z těchto čtyř soupeřů dokázali porazit. Postupně přehráli Dačice, Spartu i Pantery. V závěrečném souboji o první místo ve skupině se nakonec z hubené výhry radoval soupeř z Košic. Do play-off tak staršáci vstupovali z druhého místa ve skupině. 

V 1. kole play-off je čekal regionální soupeř z Uherského Brodu. Po jednoznačném průběhu si kluci došli pro zasloužený postup do dalšího kola vyřazovacích bojů. V 1/16 finále se proti nim postavili Gepardi z Brna. A i tentokrát byl zápas v jednoznačné režii mladých Lvů. Skóre se zastavilo na výsledku 9:1 a šlo se do osmifinále, které bylo pro hráče největší zážitkem. Dva vyrovnané týmy se utkaly v napínavém střetnutím o postup mezi 8 nejlepším týmů turnaje. V průběhu základní hrací doby se hráči ukázali v nejlepším světle, předváděli nádherné kombinace a střely na bránu. Brankáři na obou stranách excelovali a zachraňovali své týmy před góly. Diváci, kteří dorazili fandit na halu byli svědky emocionálních momentů, napínavých situací a fantastických gólů. Bohužel se Lvi nedokázali prosadit vícekrát v základní hrací době a tak utkání rozhodovala až nájezdová loterie. V té se nakonec z výhry a postupu radoval soupeř z Liberce. Pro kluky to byla hořká tečka za dosud klidným průjezdem turnaje. 

...ohlédl se za turnajem trenér Honza Vondřejc...

Výsledky - základní skupina: 
  • vs. Florbal Dačice 9:4
  • vs. ACEMA Sparta Praha Blue 4:3
  • vs. Panthers Praha black 8:0
  • vs. FaBK ATU Košice 1:2

Výsledky - play-off:
  • 1/32 finále vs. FbC Orel Uherský Brod 11:0
  • 1/16 finále vs. FBC Gepardi Brno 9:1
  • 1/8 finále vs. FBC Liberec 2:3 sn.

Sestava: Vrla, Váňa – Janečka, Fremder, Baťa, Zapletal, Vymyslický, Večeřa, Tvrdoň, Štěpaník, Rulf, Riedl, Pavel, Mikulík, Martinek, Macharáček, Kalík  

Trenéři
: Jan Vondřejc, Tomáš Večeřa


DOROSTENCI

V základní skupině dorostenci předčili očekávání a po suverénních výsledcích si zajistili nejlepší nasazení do vyřazovací části. Ze všech 50 týmů dorostenecké kategorie totiž jako jedni ze tří týmů vybojovali plný počet bodů a nejlepší skóre jim zajistilo po základních skupině celkové první místo. Turnaj pro tým začal ve čtvrtek večer, kdy v podmínkách připomínajících spíše saunu porazili mdlým výkonem po celozápasovém obléhání soupeřovi branky Domaslavice. V pátek v poledne přišla velice cenná výhra nad Šumperkem, se kterým jsme v sezoně měli negativní bilanci. Večer pak následovala demolice Tatranu a výhra nad Českými Budějovicemi. V těchto zápasech jsme předváděli útočné výpady, které by pohladili na srdíčku i největší florbalové fajnšmekry.
V sobotu jsme díky těmto výhrám postoupili rovnou do druhého kola play-off, kde jsme si s přehledem poradili se Skutčí. Večer jsme pak v osmifinálovém utkání nastoupili proti Znojmu, kde jsme většinu zápasu dominovali, ale skvěle organizovaný tým soupeře byl nakonec nad naše síly. Dorostenci po skvělé jízdě základní skupinou nakonec zakončili svou cestu v osmifinále a celkově na Open Game obsadili 9. místo. Chtěl bych kluky pochválit za předvedenou hru, zvláště pak celý třetí útok, který svou pílí udělal za celou sezonu obrovský pokrok. 

...shrnul turnaj trenér dorostenců Lukáš Ondroušek...

Výsledky - základní skupina:  
  • vs. SK In-duro Domaslavice 4:2
  • vs. Asper Šumprek U17 2:0
  • vs. Tatran Střešovice Red 14:1
  • vs. FBC Štíři ČB 7:2
Výsledky - play-off:
  • 1/16 finále vs. FbC Skuteč 6:2
  • 1/8 finále vs. TJ Znojmo LAUFEN CZ 2:5
Sestava: Outrata, Drábek - Kurtin, Hala, Klímek, Čeček, Nedbálek, Skopalík, Buček, Dudek, Černošek, Vymazal, Tkadlec, Vaculík, Čuba, Kresta, Malaník

Trenéři: Lukáš Ondroušek, Mira Steiger


DOROSTENKY

Na první letošní turnaj vyrazily dorostenky do Brna s cílem neztratit se a načerpat herní dovednosti. I pro trenéry to byla výzva, jak bude tým fungovat na větším turnaji.

Lvice se v prvním zápase potkaly s Prague Tigers a pro ně neznámý tým dokázaly porazit 3:1. Zápas se nesl ve velmi rychlém tempu, což nám pomohlo. Rychle opadla nervozita a soustředili jsme se jen na zápas a neřešili velké vedro na hale v Tuřanech. Super vstup do turnaje! Ještě ten večer jsme se do Tuřan vrátili a nastoupili do druhého zápasu proti týmu SKV. Povzbuzeny úspěšným vstupem do turnaje byly v první části Lvice zaskočeny hrou soupeře, ale nevzdávaly se. Snažily se srovnat hru, ale většinu utkání tahaly za kratší konec. A to vedro... Na závěr dne tak přišla prohra 1:4. Hurá do postele a zítra nás čeká oblíbený soupeř FBC Aligators, se kterým se potkáváme v lize.

Druhý den, druhá výhra. Zápas se hrál až od 16:00 hod. a tak spánek byl o kapánek delší a pozdní snídaně s následnou procházkou byla velmi příjemná. Prostě Brněnská pohoda. Natěšené Lvice se zakously do aligátorek a už nepustily. V rychle hraném zápase se hra přitvrdila a to nám sedělo. V zápase bylo vše: rychlost, emoce, hlad po míčku! Povzbuzeny další výhrou nás čekal poslední zápas základní skupiny na SportPointu. 

Večerní zápas s pro nás neznámým reprezentačním výběrem Hungary U19 Floorball Team byl tvrdým oříškem. Soupeř předváděl tzv. “beton”, stál zalezený na své polovině a vyrážel po našich chybách v rozehrávce do rychlých protiútoků. Lvice nebyly schopny dostat se do tempa a znechucené z hrozného vedra na hale nebyly schopné rychlého pohybu s míčkem. O přestávce jsme hráčky "trochu" hlasitěji namotivovali, aby se vzpamatovaly a dotáhly i tento zápas do vítězného konce. A to se nakonec podařilo. Výhru 2:1 jsme brali všemi 10. Díky vítězství jsme zakončili tabulku na prvním místě a postoupili do osmifinálového duelu.

Výsledky - základní skupina: 
  • vs. Prague Tigers 3:1
  • vs. Sokol Královské Vinohrady 1:4
  • vs. Aligators 3:1
  • vs. Hungary U19 Floorball Team 2:1
V něm nás vyzval soupeř Florbal Ústí. Natěšené Lvice nezaváhaly a v zápase si dokráčely pro výhru 5:0 a postup do čtvrtfinále. Teď už jen zbývalo nachystat se na dalšího soupeře. Ve vzduchu visela možnost bojů o medaile.

Ve čtvrtfinále jsem narazili na tým FBC DDM Kati Kadaň. Ten zápas sliboval dramatickou bitvu, což se také potvrdilo. Na rychlé vedení 1:0 po chybě v rozehrávce srovnal soupeř na 1:1. Do přestávky pak přidal ještě jeden gól a dostal se do vedení 1:2. Hra byla na obou stranách rychlá a bojovná, šlo se za každým míčkem. Za snahu a bojovnost si Lvice v druhé půli vysloužily vyrovnání a čekalo nás tak napínavé vyvrcholení skvělé bitvy. Oba týmy se snažily rozhodnout v základním čase, to se ale to se nepodařilo a na řadu tak přišla dovednostní soutěž. Série tří nájezdů na každé straně. Nervy byly napnuté, emoce neskutečné. Bohužel byl nakonec šťastnější soupeř a Lvice tak padly po velkém boji 2:3 po nájezdech. Zklamání bylo velké, ale bez proher není výher! Nás to posílí a do Prahy na Prague Games pojedeme ještě lépe připraveni! Celkově turnaj ukázal, že na to máme! Tým fungoval, jak má a to nám dává velký příslib do budoucna, že se budeme prát o medaile! LVICE, DĚKUJEME!

...okomentoval cestu turnajem dorostenek trenér Martin Vrla...

Výsledky - play-off:
  • 1/8 finále vs. Florbal Ústí 5:0
  • 1/4 finále vs. FBC DDM Kati Kadaň 2:3 sn.
Sestava: Vrlová – Mrázková, Klacková, Daníčková, Altantuul, Tučková, Dohnalová, Sousedíková, Zetíková, Horáková, Hlavicová, Žikovská, Smetanová, Pospíšková, Neubauerová

Trenéři
: Martin Vrla, Ondřej Daníček



JUNIOŘI

Mimo čtyři naše kategorie se do Brna vydalo i několik našich juniorů v barvách týmu Blue Devils. Po skvělých výkonech ve všech 9 utkáních si dokráčeli až pro celkové vítězství a zlaté medaile Adam Jiříček, Matěj Bureš, David Vodica, Kuba Vít a Vojta Valůšek.

Výsledky - základní skupina: 
  • vs. Megszentségteleníthetetlenségeskedéseitekért 14:0
  • vs. FBC Gepardi Brno 11:0
  • vs. PTF 10:4
  • vs. FBŠ SLAVIA Plzeň 9:2
Výsledky - play-off:
  • 1/16 finále: vs. Snipers Třebíč 18:2
  • 1/8 finále: vs. ACEMA Sparta Praha 13:2
  • 1/4 finále: vs. IBK Majmun 6:1
  • 1/2 finále: vs.  Bulldogs Brno 5:0
  • finále: vs.  IBL CA$HALMU 5:2


Za skvělé výkony a reprezentaci klubu obrovsky chválíme všechny kluky a holky. Děkujeme zároveň i všem rodičům, kteří nás v hojném počtu dorazili do Brna podpořit.