FLOORBALL CLUB ZLÍN LIONS Logo Zlín Lions

Po euforii šok! Národní liga se ve Zlíně hrát nebude.

Po euforii šok! Národní liga se ve Zlíně hrát nebude.
V závěru pomalu končící sezony 2022/2023 nemáme pro naše členy a fanoušky směrem k nadcházejícímu ročníku dobré zprávy.

Letošní sezona byla nadmíru povedená. Po dlouhých šesti letech v Divizi mohl mužský A-tým oslavit historický postup do Národní ligy. Dlouholetá práce s mládeží se vyplácí a konečně sklízí své ovoce. Klub se neustále rozvíjí a snaží se směřovat kupředu, s čímž souvisí i snaha o působení v nejvyšších soutěžích jak v mládežnických, tak i v mužské kategorii. 

O to více jsme zaskočeni a cítíme se rozčarováni zprávou, kterou jsme před víkendem obdrželi od řídicího orgánu českého florbalu. Místo gratulace k postupu nám totiž přišel obsáhlý e-mail se zněním, které nikdo z nás nečekal. Věděli jsme, že každý postupující klub je podroben standardní, avšak poměrně důkladné prověrce, zda splňuje všechny podmínky pro účast ve vyšší soutěži. Nečekali jsme však, jaký závěr z něj v případě našeho klubu vzejde. Dle vyjádření unie náš klub v několika aspektech svých činností a fungování pochybil a také nesplňuje některé důležité náležitosti potřebné k umožnění postupu do Národní ligy.

Unie se snaží florbalové soutěže každým rokem více a více profesionalizovat a vytvářet nadstandardní podmínky pro všechny hráče, trenéry, rozhodčí a především fanoušky, aby si odnášeli z florbalových akcí jen ty nejlepší zážitky. Proto již před pár lety vypracovala obsáhlý dokument, který veškeré činnosti, aktivity klubu a další náležitosti pečlivě popisuje do nejmenších detailů. A kluby se dle nich mají řídit.

Ze zmíněného šetření našla florbalová unie během letošního působení klubu několik nesrovnalostí, přestupků a také nesplněných podmínek pro umožnění postupu do vyšší soutěže. Radost z historického úspěchu tak střídá rozčarování a nejistota nad příští sezonou nejen mužského A-týmu. V návaznosti na zmíněné přestupky unie rozhodla o finanční pokutě ve výši několika stovek tisíc korun a také vyloučení mužského A-týmu z příštího ročníku Národní ligy a jeho umístění do Regionální ligy (nižší soutěže než je Divize). Sankce bohužel dopadají i na mládežnické kategorie, kterým nebude v příští sezoně umožněno působit v nejvyšších celostátních soutěžích. Nechceme a ani nemůžeme zveřejnit celou zprávu, níže si můžete přečíst alespoň část jejího znění a údajných provinění. 

První část finančního postihu je za údajně nesprávně vyřízený zahraniční přestup slovenského hráče Dana Pankucha, který k nám přišel z Prešova. Spolu s návratem Kuby Víta ze Švýcarska navíc došlo k překročení limitu povoleného počtu hráčů, kteří působili v zahraničních soutěžích. Unie chce dávat více příležitostí domácím hráčům, kterým je to ale angažováním posil ze zahraničí znemožňováno.   

Navzdory jednomu z věkově nejmladších týmů v soutěži udělila druhou část finanční pokuty našemu klubu za nedodržení hráčské kvóty nařizující zapsání minimálního počtu 3 hráčů do 20 let na soupisku v jednotlivých utkáních. K jejímu porušení mělo dojít v 5 utkáních sezony.  

Dalším z bodů zmíněných ve zprávě je nevyhovující zápasová hala pro utkání Národní ligy a také nedostatečné tréninkové prostory pro mládežnické kategorie. Mládež dle nového nařízení od následující sezony nemůže trénovat ve školních tělocvičnách neodpovídajících rozměrům florbalového hřiště. Co se týká domácí zápasové haly, tam jsou podmínky snad ještě přísnější. Hala SPŠ nesplňuje několik z nich, které mají být směřovány směrem k většímu komfortu hráčů, rozhodčích a především diváků. Jedním z nich je dle vyjádření chybějící bufet. Fanoušci jsou nuceni kupovat si drobné občerstvení či kávu z prodejních automatů, což není dostačující. Druhým z bodů je špatné osvětlení. Staré a neekonomické žárovky vyzařující žluté světlo, které není na pozorování sportovních akcí vhodné a také dle odborníků ohrožující zrak všech přítomných v hale. Dalším bodem je malý počet toalet. Čtyři toalety pro halu, která pojme okolo 500 diváků je zcela nepřípustné a není možné, aby si diváci chodili ulevovat do prostor před halou. Nevyhovující jsou dle nařízení také divácké prostory. Chybějí polstrované sedačky, diváci nemohou sedět na starých dřevěných lavicích bez opěradel. Také chybí rozdělení sektorů – stání, sezení, hosté a VIP sedadla včetně skyboxů. Každá hala musí mít navíc nad hrací plochou zavěšenou kostku. Od třetí nejvyšší soutěže nahoru musejí mít diváci možnost sledovat skóre, časomíru či opakované záběry na velkoplošné obrazovce nad hrací plochou. A jak by měla vypadat osoba ve funkci správce haly, to je kapitola sama pro sebe. 

Další obvinění přišlo z táboru rozhodčích, kteří pískali zápasy ve Zlíně. Dle jejich vyjádření naprosto nedůstojné zázemí, kterou demonstrovala malá, ne zrovna vonící a uklizená šatna. Nespokojenost byla zaznamenána také s nedostatečným občerstvením, studeným kafe, rezavou vodou z kohoutku či ledovou vodou ve sprchách. 

V dalším bodě jsou ve výčtu přestupků zmíněni i samotní fanoušci. Ti byli během utkání dle zpráv až příliš hluční a nepřejícní vůči hostujícím celkům. Také nepřiměřeně oslavující góly zlínských hráčů a až zaslepeně podporující pouze domácí výběr, využívajíc přitom ohlušujícího bubnování a troubení, které zhoršuje koncentraci a komunikaci mezi hráči a trenéry. 

A v neposlední řadě bylo vznešeno obvinění i na naše hráče, kteří údajně používali nepovolené nápoje. Ty jim měli dodávat nadměrnou výdrž a sílu. Dále využívali neschválené a necertifikované hole a čepele a také specificky upravené florbalové míčky s čipem, který jim měl pomáhat s přesností přihrávek a střel díky speciálnímu samonaváděcímu systému. 

Klub samozřejmě všechna tato obvinění razantně odmítá. S rozhodnutím a sankcemi nesouhlasíme a proti tomuto verdiktu se odvoláme. Celou situací jsme velmi rozhořčeni a rozčarováni. Budeme bojovat za vyjasnění všech nesrovnalostí a věříme, že všem klubovým kategoriím bude umožněno v příští sezoně působit v soutěžích, do kterých právem patří.