FLOORBALL CLUB ZLÍN LIONS Logo Zlín Lions

Ohlédnutí za Lvím rokem 2022

Ohlédnutí za Lvím rokem 2022
Rok 2022 se blíží ke svému konci. A byl plný spousty zajímavých věcí a událostí. V článku najdete výběr z těch, které se u nás během roku udály.

ZASE O ROK STARŠÍ

Dne 13. června 2022 jsme oslavili další narozeniny. Jak ten čas letí. Je to již osm let, co světlo florbalového světa poprvé spatřilo klub Zlín Lions. Dělá nám obrovskou radost, že se za tu dobu již několik stovek kluků a holek stalo součástí naší Lví smečky. Několik krásných let máme za sebou a nespočet dalších, na které se nesmírně těšíme před sebou. 

PRVNÍ LEV ZA HRANICEMI

První hráč našeho klubu si vyzkoušel zahraniční angažmá. Talentovaný junior Kuba Vít se v srpnu, před startem sezony 22/23, vydal na florbalové dobrodružství do malebného Švýcarska. Jeho novým působištěm se stal známý švýcarský klub UHC Alligator Malans. Během svého švýcarského působení nastupoval především za tým Alligator Malans U21. Mimo to odehrál i několik utkání za U18 a také za mužský výběr týmu Rheintal Gators. Nasbíral tak spoustu zkušeností a ukázal, že je možné vlastní pílí a nasazením vycestovat a vyzkoušet si florbal i v zahraničí. Před Vánoci se Kuba vrátil zpět do Zlína a je připraven zúročit nasbírané zkušenosti v druhé polovině ligové soutěže u týmu Lvů.

ZPÁTKY LVEM

Na přelomu listopadu a prosince se k nám vrátil z působení v superligových Otrokovicích náš odchovanec Mira Steiger. Ten se po roce a půl rozhodl pro návrat zpět ke Lvům, se kterými byl ale celou dobu v blízkém kontaktu. Mimo jiné se na speciálních trénincích věnoval našim mladým brankářům a předával jim cenné rady. Mira již má za sebou i vítěznou obnovenou premiéru ve zlínském dresu.

LIONS KEMPY

Již od založení klubu připravujeme nejen pro naše členy vymazlené florbalové kempy. Nejinak tomu bylo i letos. O prázdninách se opět konaly naše letní Lions kempy, kterých se dohromady zúčastnila téměř stovka účastníků. Příměstský kemp ve Zlíně i pobytový kemp v Bystřici pod Hostýnem zapsali své další kapitoly. Osmý ročník příměstského kempu měl již potřetí základnu ve Sportcentru Maty, kde nám ani Lvíčatům nechybělo vůbec nic. Užili jsme si parádní týden plný nejen florbalu, ale i spousty jiných nejen sportovních aktivit. Pobytový kemp v naší druhé oblíbené destinaci zapsal svůj 7. ročník. I když nás letos potkali i menší zdravotní patálie, tak byl kemp opět nadmíru povedený a plný tradičních aktivit i novinek, které se snažíme každý rok do programu zařadit. Věříme, že si kluci i holky kempy užili a už se moc těšíme až společně napíšeme další ročníky našich letních Lions kempů. 

LIONS A GATORS V PRAZE

O prázdninách se nám také podařilo rozšířit spolupráci s našim spřáteleným klubem ze Švýcarska - Rheintal Gators. Po dvou návštěvách mladých švýcarských florbalistů na našich letních kempech v minulých letech jsme se nyní domluvili na nasazení společných česko-švýcarských týmů na pražský florbalový turnaj Prague Games. Vypravili jsme celkem tři družstva – U14, U15, U17. A byl to parádní turnaj, ze kterého si kluci odvezli i dvě medaile. Kategorie U14 získala po skvělé jízdě turnajem bronzové medaile a kategorie U15 pak přidala zlaté medaile z finále B.   

LETNÍ MEDAILOVÉ ÚSPĚCHY 

Během léta jsme se zúčastnili několika letních florbalových turnajů. Byly mezi nimi například Prague Games, Ostravské hry, Open game či Moravan Cup. A odvezli jsme si z nich i několik předních umístění a medailí. Dva cenné kovy (zlato a bronz) z Prague Games v kooperaci s našimi švýcarskými kamarády již byly zmíněny. Dále za zmínku stojí stříbrné medaile dorostenců z Ostravských her. Stříbro získali na brněnském turnaji i mladí elévci, bronzem se na Open Game blýskly juniorky a na Salming Cupu pak přidali další bronz junioři. I letos tak byla klubová vitrína s poháry doplněna dalšími přírůstky. 

LVI NA OLYMPIÁDĚ A KEMPECH TALENTOVANÉ MLÁDEŽE

Lvíčatům se dařilo nejen týmově, ale i individuálně. Několik našich mladých florbalistů a florbalistek se během roku zúčastnilo kempů talentované mládeže pořádané Českým florbalem, které jsou určeny pro vybrané hráče a hráčky jednotlivých ročníků. Kluci a holky zde zdokonalují svou hru, dostávají cenné rady, sbírají zkušenosti a informace k dalším oblastem, které se sportovním výkonem souvisejí. Mimo to se naši mladí Lvi a a Lvice v létě zúčastnili Olympiády dětí a mládeže, kde reprezentovali florbalové týmy chlapců a dívek Zlínského kraje. 

NOVÍ HRÁČI, TRENÉŘI, ROZHODČÍ

Máme radost, že se k nám během roku připojili další mladí Lvi a Lvice a že se členská základna nadále rozrůstá. S tím samozřejmě souvisí i potřeba většího počtu trenérů. Během roku se k nám přidalo i několik trenérů a trenérek, kteří nyní pomáhají s rozvojem Lvíčat v jednotlivých věkových kategoriích. Nejen členové a trenéři, ale i pár nových rozhodčích vzešlo z našich řad. Několik kluků a holek se rozhodlo vyzkoušet si florbal i jiného úhlu pohledu. 

Velkou posilou do našeho týmu pak bylo angažování nového kondičního trenéra, kterým se stal Martin Hála. Ten k nám přišel před zahájením sezony z otrokovických panterů. Na starost si vzal již letní přípravu jednotlivých kategorií a v práci pokračuje i v průběhu roku, kdy se všem Lvům, Lvicím a Lvíčatům věnuje na trénincích. 

ÚSPĚŠNÉ TAŽENÍ MUŽŮ

Muži zažívají svou nejúspěšnější sezonu v divizi. Po 14 kolech mají na svém kontě 37 bodů a nachází se na 2. místě za vedoucí Olomoucí, která má ale odehráno o čtyři utkání více. Sezonu začali muži 7 vítězstvími v řadě. Body zatím ztratili jen jednou, když v 8. kole prohráli s Paskovem v prodloužení. Od té doby pokračují opět na vítězné vlně. Mají tak skvěle nakročeno k tomu, aby si letos zahráli nadstavbu o postup do vyšší soutěže – Národní ligy. Mimo ligovou soutěž se mužům dařilo i v Poháru Českého florbalu, ve kterém se probojovali až do 5. kola. V něm těsně prohráli s prvoligovým týmem Bulldogs Brno. Velké poděkování patří Vám fanouškům za úžasnou podporu na domácích utkáních a těšíme se na viděnou v sobotu 14. ledna na dalším domácím zápase proti Paskovu. 

FLORBAL V OŘECHOVĚ

Ke stávajícím klubovým aktivitám přibyla další. Od září jsme spustili florbalový kroužek ve Velkém Ořechově na tamní základní škole. Dvakrát týdně tak mohou kluci i holky různých ročníků hrát a trénovat florbal pod vedením našich trenérů. Snažíme se tak rozvíjet florbal ve zlínském regionu a přibližovat tento krásný sport dětem v místech, kde žádný takový klub nepůsobí.

ŽIVÁ KRONIKA

Stali jsme se součástí Živé kroniky města Zlína. Zapsali jsme se tak do dějin roku 2022, kdy Zlín slaví 700 let od své první písemné zmínky. Projekt, během kterého jednotliví obyvatelé či organizace zaznamenávají, jak prožili svůj týden a svůj pohled na město. A jeden takový zápis jsme do kroniky zapsali i my.   


Tímto naše ohlédnutí za uplynulým rokem končí. Věcí, které se přes rok odehráli je však nespočet a nelze je zde všechny vyjmenovat. Rok 2022 je úspěšně za námi a už se těšíme, co nám přichystá ten nadcházející, do kterého Vám všem přejeme jen to nejlepší.