FLOORBALL CLUB ZLÍN LIONS Logo Zlín Lions

Rozhovor s Kubou Vítem o jeho švýcarském angažmá

Rozhovor s Kubou Vítem o jeho švýcarském angažmá
Přečtěte si rozhovor s našim juniorem Kubou Vítem, který aktuálně tráví svůj čas ve Švýcarsku, kam se rozhodl vydat na své první zahraniční florbalové angažmá.

Ahoj Kubo, na úvod nám prozraď, jak se vůbec zrodil tvůj přestup do Švýcarska? 

Všechno začalo v karanténě, kdy se v Česku nemohlo trénovat, ale v zahraničí jo, viděl jsem některé hráče, kteří využili této příležitosti a vyrazili za hranice ČR, a tak mě a mého tátu napadlo, že bychom mohli zkusit něco podobného taky domluvit. Jelikož jsme se oba shodli na tom, že skrz naše kontakty nejlepší destinací bude právě Švýcarsko, tak jsme se zeptali Matese Koňaříka, jelikož ten má s pobytem ve Švýcarsku zkušenosti. Ten se spojil s trenérem Rheintal Gators a zkusil ho poprosit, jestli by to nešlo nějak domluvit. Gators bohužel však nehrají nejvyšší juniorskou soutěž, takže jsme museli domluvit jiný tým, naštěstí Gators zrovna navázali spolupráci s Malans, a tak bylo jasno.

Jaká byla tvoje reakce, když ses o této možnosti poprvé dozvěděl? Zvažoval jsi dlouho, jestli do toho jít? 

Když jsem poprvé zjistil, že se to opravdu uskuteční, byl jsem nesmírně šťastný a vůbec jsem neváhal jestli jet nebo ne, volba byla jasná. Ale s postupem času jsem si začal uvědomovat co to doopravdy znamená, 4 měsíce bez rodiny, bez kamarádů a spoluhráčů. Teprve těsně před odjezdem mi došlo, že to nebude jen sranda, ale že to bude i pořádná výzva, ale už jsem byl odhodlaný odjet. 

Tvým novým klubem jsou Aligátoři z Malans? Můžeš nám trochu přiblížit tento klub? 

Alligator Malans je úspěšný švýcarský klub, sídlící v Malans a Maienfeldu, kde mají své prostory pro hraní, A-tým hraje NLA což je nejvyšší švýcarská soutěž, ve Švýcarsku na rozdíl od Česka mají také kategorii U21, v této kategorii hrají také nejvyšší švýcarskou soutěž, a tým U18 také hraje nejvyšší ligu. Je to velký a ve Švýcarsku známy klub s dobrým zázemím a také velkým počtem hráčů. V klubu je mnoho cizinců, jak už na hráčských pozicích, tak i na trenérských, například trenér U21 je Švéd.

Řekni nám, za jaký výběr nastupuješ, na které pozici hraješ a kolik již máš za sebou utkání? 

Nastupuji za tým Alligator Malans U21 a také za mužský tým Rheintal Gators. Více utkání mám odehraných za výběr U21 (9 zápasů), za Gators jsem nastoupil do 3 utkání. O něco lépe se mi hraje v Gators, kde nastupuji na pozici centra, na kterou jsem zvyklý. V Malans se to mění, střídám posty levého obránce a pravého útočníka, což jsou posty, na které jsem nebyl úplně zvyklý. Ze začátku také chvíli trvalo než jsem si zvyknul na jiné posty a herní systém, ale myslím, že jsem se s tím dokázal vypořádat poměrně dobře.

Statistiky 

  • Alligator Malans U21 – 9 utkání – 7 bodů (5 gólů + 2 asistence)
  • Rheintal Gators – 3 utkání – 4 body (4 góly)

Na jeden z Kubových gólů se můžete podívat ve videu
 

Jaký je tvůj týdenní harmonogram, jak často míváš tréninky?

Svoje tréninky mám 4x týdně. 2x v Maienfeldu (s Malans) a 2x ve Widnau (s Gators). Občas také trénuji s muži Alligator Malans. Navíc pomáhám jako “trenér”, takže mám ještě tréninky, kdy trénuji děti. To je cca 7 tréninků týdně.

Máš za sebou několik týdnů ve Švýcarsku, jak se ti tam zatím líbí?

Švýcarsko je krásná země. Nejvíc známé je možná díky horám, které jsou nedílnou součástí přírody, ale také kultury tohoto státu, poblíž místa kde bydlím se nachází i spousta krásných čistých jezer, jako například Bodamské jezero, které má svůj břeh rozprostřený na území 3 států: Švýcarska, Německa a Rakouska. Lidé jsou tady velmi vstřícní, hodní a nápomocní, skoro každý koho tady poznám mi pomáhá, jak už s orientací, tak i s výběrem restaurací a vším možným. Švýcarsko na mě udělalo velmi dobrý první dojem.

Co jazyk, jak komunikuješ se spoluhráči a trenéry? Zvládneš se domluvit německy nebo vsázíš spíše na angličtinu? 

Se spoluhráči a trenérem se bavíme anglicky, ale bydlím v jednom domě s dvěma dětmi, takže moje němčina dostává taky zabrat. Ve škole jsem se němčinu neučil, ale naštěstí jsem se před odjezdem začal učit aspoň základy pod dohledem Kačky Klímkové, které bych tímto chtěl moc poděkovat, protože ne každý Švýcar umí anglicky, takže zatím převládá angličtina, ale němčina zas tak moc nezaostává.

Jak máš vyřešené mimoflorbalové věci jako školu, bydlení, stravu apod.?

Školu dělám “dálkově” s tím, že po příjezdu budu mít dva měsíce na dopsání všech důležitých testů, které zameškám, takže budu mít pololetní vysvědčení trochu později než ostatní. Bydlím u již zmíněného trenéra Gators Mäka, který byl ochotný mě u sebe v domě ubytovat, po dobu mého pobytu. Funguji s Mäkovou rodinou, jako její člen, takže stravu mám domácí.

Kubo, děkujeme za odpovědi. Užívej si Švýcarska a přejeme, ať se Ti i nadále daří.