FLOORBALL CLUB ZLÍN LIONS Logo Zlín Lions

Ohlédnutí za Brno Open Game 2022

Ohlédnutí za Brno Open Game 2022
Minulý víkend se kategorie juniorek a starších žáků zúčastnili brněnského florbalového turnaje Hummel Open Game. Jak se jim dařilo?

JUNIORKY

Juniorky v pětičlenné základní skupině narazily na Rudnou, Střešovice, Židenice a tým 1BK Formule. Do turnaje holky vstoupily vítězně. Proti soupeřkám z Rudné si hned v první půli vytvořily čtyřbrankový náskok, který v druhé části ještě navýšily a připsaly si vítězství 6:1. V druhém utkání čekal juniorky silný soupeř z pražských Střešovic. Těsné utkání nakonec o jednu branku zvládly lépe soupeřky z Tatranu. Holky ale ukázaly, že dokáží držet krok i se zvučným soupeřem. Po prvním dni tak měly na kontě 3 body za jednu výhru a jednu prohru. 

Druhý hrací den začaly juniorky soubojem s týmem 1BK Formule. V utkání skromném na góly se nakonec rozešly se soupeřkami smírně 1:1. Poslední utkání ve skupině čekal holky zápas o 2. místo proti Židenicím. Ten nakonec zvládly lépe židenické hráčky. Základní skupinu tak holky zakončily na 3. místě, které jim ale stále zajišťovalo přímý postup do čtvrtfinále play-off. 

Základní část - výsledky:

vs. Sokol Rudná 6:1
vs. Tatran Střešovice 1:2
vs. 1BK Formule 1:1
vs. K1 Florbal Židenice 1:3

V sobotním čtvrtfinále nastoupily holky proti druhému celku ze sousední skupiny - FBC Hranice. Lvice v utkání třikrát vedly, soupeřkám se ale pokaždé podařilo bleskurychle vyrovnat. Poprvé se vedení ujaly v 8. minutě, přesně za minutu však bylo vyrovnáno (1:1). Znovu do vedení se zlínské hráčky dostaly ve 14. minutě. Již za 45 vteřin ovšem bylo skóre znovu vyrovnané (2:2). Ve druhé půli se dlouho čekalo na další branku. Minutu a půl před koncem se to opět podařilo Lvicím a vypadalo to, že již soupeřky vyrovnat nestihnout. I napotřetí se jim to však podařilo. A tentokrát hned po 16 vteřinách. Základní hrací doba tak skončila remízou 3:3 a o postupujícím musely rozhodnout samostatné nájezdy. V první sérii obě brankářky své střelkyně vychytaly. Ve druhé sérii se po proměněném nájezdu dostaly do vedení Lvice. Třetí střelkyně Hranic tak musela v poslední sérii proměnit, to se ale nestalo a z postupu se mohly začít radovat zlínské juniorky. 

V semifinále čekala holky odveta proti Tatranu Střešovice. A začaly ji výborně, když se hned ve druhé minutě dostaly do vedení. To si držely až do 19. minuty, kdy se podařilo soupeřkám vyrovnat. Po první půli tak svítilo na tabuli nerozhodné skóre 1:1. V druhé půli nechaly na hřišti oba týmy všechno. Holky bojovaly, nevypustily jediný míček a doufaly, že některá z jejich střel skončí za brankářkou soupeře. Dlouho to vypadalo, že o postupujícím budou muset rozhodnout opět nájezdy. Čtyři minuty před koncem ale skončila v bráně jedna ze střel hráček Tatranu. I přes velkou závěrečnou snahu již holky vyrovnat nedokázaly a i napodruhé podlehly Střešovicím poměrem 1:2. Nemusely ale smutnit. I když se do finále neprobojovaly, za parádní jízdu až do semifinále si z turnaje odnesly bronzové medaile. 

Play-off - výsledky:

Čtvrtfinále: vs. FBC Hranice 4:3 sn.
Semifinále: vs. Tatran Střešovice 1:2

Úspěchem celého turnaje byla zlepšující se týmová chemie. Holky byly obětavé a snažily se urvat každý metr a pomáhaly si navzájem. Kdyby mi někdo řekl, že se budeme prát o finále, řekl bych mu, že je to vzhledem ke konkurenci na turnaji dobrý vtip. Neměli jsme žádné vysoké očekávání, ale poctivě jsme plnili své úkoly a přineslo to své ovoce. Ve skupině jsme zvládli hrát velmi vyrovnané zápasy. V play-off jsme se málem dostali do finále. Celkově hodnotím 3. místo jako obrovský úspěch a jsem na holky hodně pyšný. Zkrátka jsme si dokázali, že se dokážeme dostat do top 4 a držet krok s extraligovými týmy," komentuje turnaj trenér Vu Pham Anh. 

Open game jsme si s holkami moc užily. Dosáhly jsme super výsledku a bojovaly jsme jako pravé Lvice. Nasbíraly jsme nové cenné zkušenosti a zjistily jsme, ze můžeme uhrát i proti extraligovým týmům parádní výsledky. Holky měly nasazení, bojovnost a chuť hrát. Jsem moc ráda, že jsem toho mohla být součástí a podílet se na tomto úspěchu," ohlíží se za turnajem kapitánka Emma Sýkorová.

Sestava: Skřivánková - Sýkorová, Tučková. Valášková, Rožnovjáková, Pospíšilová, Ponížilová, Mrázková, Lukovicsová, Krajčová, Kapuciánová, Daníčková

Konečné pořadí - medailisté: 

1. místo: 1. SC Tempish Vítkovice
2. místo: Tatran Střešovice
3. místo: Zlín Lions, Bulldogs Brno

STARŠÍ ŽÁCI

Starší žáci v základní pětičlenné skupině potkali týmy Troopers Green, Prague Tigers, FBC Česká Lípa a Florbal Dačice. V prvním utkání byl k vidění souboj šelem. Zlínští Lvi se střetli s pražskými Tygry. Lvi se dostali do rychlého dvoubrankového vedení, které v druhé půli ještě navýšili. Soupeři navíc nedovolili ani jednou skórovat a tak byla první výhra na turnaji na světě. Druhý zápas se proti starším žákům postavil tým Troopers. I v tomto utkání kluci nedovolili soupeři vstřelit ani jednu branku a došli si tak pro druhé vítězství s čistým kontem. 

Druhý hrací den čekala kluky v ranním utkání Česká Lípa. Již v první půli si mladí Lvi vytvořili dvoubrankové vedení. Teprve v půlce třetího zápasu se do sítě Lvů poprvé prosadil soupeř. Na snížení ale přišla rychlá odpověď v podobě tří branek. Čtyřbrankové vedení v závěru pouze korigovali hráči České Lípy brankou na konečných 5:2. Poslední duel proti Dačicím pak měl jednoznačný průběh. Hrálo se prakticky jen na jednu branku. Kluci si otevřeli střelnici a soupeři nastříleli 16 branek. Vítězství i v posledním utkání základní skupiny znamenalo postup do play-off z 1. místa.  

Základní část: 

vs. Prague Tigers 4:0
vs. Troopers Green 5:0
vs. FBC Česká Lípa 5:2
vs. Florbal Dačice 16:0

V návaznosti na velký počet týmů na turnaji bylo prvním vyřazovacím kolem pro kluky 1/16 finále. V něm je čekal brněnským tým Hattricku. Ačkoliv se Hattricku v základní skupině tolik nedařilo a zakončil ji až na 4. místě, v play-off jakoby přepnul na vyšší obrátky. Lvům se sice podařilo hned v úvodu dostat do dvoubrankového vedení, to jim ale ještě během první půle stihnul soupeř dorovnat. V druhé půli bojovaly oba celky o to, kdo vstřelí vítězný gól. A jelikož se ani jednomu nepodařilo dotlačit míček za brankovou čáru soupeře, šlo se do nájezdů. V nich předvedli větší šikovnost zlínští Lvi a mohli se tak radovat s postupu do osmifinále. 

V něm na kluky čekal vítěz skupiny G - tým FBC Ostrava. A zápas začali ostravští florbalisté daleko lépe. Již ve 3. minutě se ujali vedení, které během dalších deseti minut podpořili dalšími dvěma brankami. Minutu před koncem první půle snížili kluci na 1:3. Před poločasovým hvizdem ale opět skórovali ostravští a do přestávky tak šli s vedením 1:4. A když hned po 15 vteřinách druhé části navýšili na 1:5, zdálo se být rozhodnuto. Pátá branka ale Lvy v dobrém smyslu rozzuřila a začala strhující stíhací jízda. V závěrečné desetiminutovce se Lvi do soupeře pořádně zakousli a začali jeho vedení stahovat. Tři branky během sedmi minut znamenaly snížení na rozdíl jednoho gólu (4:5). Poslední tři minuty do toho dali kluci maximum a vytvořili si hned několik šancí volajících po vyrovnání. Bohužel se jim je proměnit nepodařilo a po těsné prohře 4:5 se museli s turnajem rozloučit. 

Play-off: 

1/16 finále: vs. FBŠ Hattrick Brno 3:2 sn.
Osmifinále: vs. FBC Ostrava 4:5

„Základní skupinu jsme vyhráli poměrně suverénně. Moc pěkný a těžký zápas byl s FBC Českou Lípou, ale soustředěným výkonem jsme zvítězili 5:2. Pěkný a kvalitní florbal hráli také pražští Tigers, zbylá utkání s Troopers Green a FBC Dačice pak byla jednoznačnou záležitostí. Nicméně napínavé bylo hned 1. kolo play-off, kde nám los přisoudil domácí Hattrick Brno. První část zápasu se nám povedla skvěle, soupeře jsme zatlačili na jeho půlku a brzy jsme vedli 2:0. Pak se Brnu podařilo vyrovnat, srovnal se i průběh hry a i přes mnoho šancí na obou stranách skončilo utkání nerozhodně a rozhodnout musely nájezdy. V nich jsme si vedli lépe a mohli jsme se radovat z postupu nad velmi nepříjemných soupeřem, který měl na turnaji velké ambice. V následujícím utkání chybělo jen trošku štěstíčka k tomu, abychom vyrovnali osmifinálový souboj s Ostravou a šli do nájezdů. Poslední 4 minuty to bylo doslova obléhání a dobývání soupeřovy branky. Ale i přes veškerou naši snahu se soupeři podařilo nejtěsnější vedení udržet. Kluci na turnaji rozhodně nezklamali a zaslouží si velkou pochvalu. Celkově turnaj ukázal, že jdeme správným směrem. Opakovaně se nám daří být v zápasech se silnými týmy minimálně vyrovnaným soupeřem a probojovávat se v play-off až do závěrečných kol. Tentokrát vyřazení přišlo o něco dříve, ale když si vše sedne, tak věřím, že se nám podaří uhrát i nějaká ta medaile, která nám doposud unikala," okomentoval cestu turnajem vedoucí družstva Roman Pavel.

Sestava: Outrata - Pavel, Kouřil, Štěpaník, Macharáček, Čuba, Zapletal, Štětkář, Baťa, Martinek, Tkadlec, Kresta, Balner, Riedl, Kurtin, Vymazal, Hittl, Pernička

Konečné pořadí - medailisté: 

1. místo: ACEMA Sparta Praha
2. místo: FATPIPE Florbal Chodov
3. místo: 1. SC TEMPISH Vítkovice, FBC Ostrava

Fotogalerie z turnaje najdete na našem klubovém flickru: ZDE (I. část) a ZDE (II. část)