FLOORBALL CLUB ZLÍN LIONS Logo Zlín Lions

Ohlédnutí za Ostravskými hrami 2022

Ohlédnutí za Ostravskými hrami 2022
Od pátku 27. 5. do neděle 29. 5. se tři Lví kategorie zúčastnili prvního ročníku mládežnického florbalového turnaje Ostravské hry. Jaká byla jejich cesta turnajem se dočtete v tomto článku.

Mladší žáci, starší žáci a dorostenci se v pátek v ranních hodinách vydali na florbalový turnaj do Ostravy. První den měli kluci na programu úvodní dvě utkání základní skupiny, v sobotu pak následovala dohrávka zbývajících utkání základní části a první dvě kola play-off. Poslední den již čekaly zápasy vždy jen nejlepší osmičku týmů z každé kategorie. Jak si mladí Lvi na turnaji vedli?

MLADŠÍ ŽÁCI

Základní skupina: Bulldogs Brno, 1. SC Bohumín,  FBC Intevo Třinec

Mladší žáci v základní skupině potkali Bohumín, Třinec a Bulldogs Brno. A čekal je ostrý start do turnaje. V prvním utkání se proti nim totiž postavil tým brněnských buldoků - pozdější vítěz celého turnaje. Mladý výběr mladších žáků bojoval statečně, převaha však byla na hřišti znatelná. Výsledek utkání se nakonec zastavil na skóre 2:5. Druhé utkání nastoupili kluci proti Bohumínu. Utkání skromné na góly zvládli lépe, když nedovolili soupeři ani jeden vstřelený gól a sami se dokázali 2x prosadit. První výhra (2:0) a tři body do tabulky tak byly na světě. Úvodní den zakončili s bilancí jedné výhry a jedné prohry. Druhý den ráno je čekal duel proti Třinci. Pokud si chtěli kluci zajistit lepší výchozí pozici do play-off, potřebovali zvítězit. A podařilo se. Jen jeden inkasovaný gól a sedm vstřelených znamenalo postup do play-off z druhého místa ve skupině. 

Play-off: 

V 1. kole play-off narazili mlži na tým z Orlové, která skončila v sousední skupině na 4. místě. Roli mírného favorita kluci potvrdili skvělým týmovým výkonem. Podruhé na turnaji se jim podařilo udržet čisté konto a po výhře 7:0 se mohli radovat z postupu do osmifinále. V něm si na mladé Lvy brousili zuby tygři z Poruby. A zdálo se, že to budou oni, kdo ze souboje šelem vzejde jako vítěz. Tygři se dvěma brankami v první půli dostali vedení a dvoubrankový náskok drželi až do konce první půle (1:3). Ve druhé části ale mladí Lvi ukázali obrovskou sílu, chuť a bojovnost. Pět branek v síti soupeře znamenalo obrat na konečných 6:3 a postup do nedělních bojů a mezi nejlepších osm týmů turnaje. Ve čtvrtfinále stál proti mladým Lvům výběr Havířova. Soupeř dostál svému názvu a do utkání vletěl jako torpédo. Rychle se mu podařilo dostat do vedení, které dokázal v průběhu zápasu postupně navyšovat. Tentokrát to byl bohužel soupeř, který vynuloval veškerou snahu o vstřelení gólu mladých Lvů a tak se kluci s turnajem rozloučili těsně před boji o medaile. Tento mladý a ještě ne tolik zkušený tým si zaslouží za celý turnaj a předvedené výkony velkou pochvalu. 

Sestava: Vrla, Krčmář - Večeřa, Klinkovský, Ambrož, Vingárek, Fremder, Brdička, Vašut, Boog, Mahďák, Janča, Klímek, Graubner, D. Kurtin

Trenéři: Tomáš Večeřa, Michal Ambrož, Petr Klinkovský

Medailisté: 

1. místo: Bulldogs Brno
2. místo: Sokol Brno I EMKOCase Gullivers
3. místo: Troopers 

STARŠÍ ŽÁCI

Základní skupina: 1. SC Vítkovice Blue, Sokol Brno I EMKOCase Gullivers, MVIL Ostrava

Starší žáci zahájili základní část proti brněnským Gulliverům. Na obou týmech bylo vidět, že jde teprve první zápas a tak hra ještě neměla takové tempo a spád. I přes malé množství šancí se ale v první půli dokázali prosadit oba celky (1:1). Druhá půle probíhala v podobném duchu. Utkání mohl na svou stranu překlopit kdokoliv. Díky dvěma gólům po chybách Lvů nakonec zvítězili brněnští florbalisté poměrem 1:3.

Času na odpočinek nebylo mnoho. Rychlý přesun na druhou halu, kde už čekal silný soupeř z Vítkovic. Tento zápas již byl o poznání atraktivnější, intenzivnější a v rychlejším tempu. Kluci si výborně přebírali hráče, blokovali střely a co prošlo na bránu pochytal gólman. Vítkovice za celý zápas nenašli recept jak skórovat. Klukům se naopak podařilo dvě branky vstřelit a odnesli si tak cenný a málo vídaný skalp ostravského soupeře. (2:0)

Další utkání čekalo staršáky až v sobotu dopoledne. Posledním soupeřem byl MVIL Ostrava. Zápas byl od začátku v režii mladých Lvů. V první půli ještě soupeř vzdoroval a nechtěl se vzdát bez boje, v druhé půli už ale nestačil na četné útoky Lvů a podlehl poměrem 1:7.

Play-off: 

Dvě vítězství a jedna remíza znamenaly, že šli kluci do play-off z druhého místa. V pátek odpoledne je tak čekalo 1. kolo play-off, ve kterém se utkali se čtvrtým týmem sousední skupiny Troopers Green. Zápas měl ještě jednoznačnější průběh než proti Ostravě. Kluci sázeli jednu branku za druhou a odnesli si svou nejvyšší výhru na turnaji (13:1).

A čekalo je osmifinále. V něm se střetli se stejným týmem jako v prvním kole, tentokrát šlo ale o silnější výběr Troopers s označením Black. Tady to již nebyla tak jednoznačná záležitost. Kluci si ale výhru pohlídali, když dovolili soupeři pouze jeden gól a sami 4 vstřelili. Výhra 4:1 tak znamenala postup do nedělního čtvrtfinále. 

V ranním čtvrtfinále čekal zlínské florbalisty tým 1. SFK Havířov. Zápas to byl poměrně vyrovnaný. Lvíčata si držela vždy alespoň jednobrankový náskok a byl to tak soupeř, kdo musel v utkání stále dotahovat. Jakmile ale přišlo snížení, Lvíčata hned odskočila o další branku a došla si tak k zasloužené výhře 8:5 a k postupu do semifinále mezi nejlepší 4 týmy turnaje. 

Semifinálový souboj nabídl valašské derby proti Vsetínu. Hrací doba se prodloužila na 3x15 minut. Ani jeden z týmů nechtěl dát soupeři nic zadarmo. Kluci makali na 100%, skóre se drželo maximálně na rozdíl jedné branky. První komu se povedlo odskočit na více branek byli vsetínští. Vedení 3:5 ve třetí třetině nabízelo stále šanci na vyrovnání. Čas však nemilosrdně utíkal a když se v posledních dvou minutách a závěrečné power-play místo snížení na 4:5 po střele do břevna zatřepotal míček v bráně Lvů, o postupujícím bylo jasno. Na kluky čekal zápas o 3. místo. 

V něm byl k vidění odvetný souboj proti brněnským Gulliverům, se kterými sehráli SŽ úvodní duel v základní skupině. Kvalitu  skupiny pak dokládá fakt, že Vítkovice, které kluci ve vzájemném utkání porazili, sehráli se Vsetínem souboj o 1. místo. Po první i druhé třetině byli blíže k zisku bronzových medailí brněnští. Na začátku třetí třetiny mladí Lvi zkusili vývoj utkání otočit. Několik slibných šancí na vyrovnání však neproměnili a když soupeř z následné šance proměnil, zdálo se být rozhodnuto. Kluci se ještě pokusili z posledních sil, které jim ale ke konci již značně docházeli, utkání zdramatizovat. Na vyrovnání to však nestačilo. Starší žáci tak zakončili turnaj na neoblíbeném, ale stále výborném 4. místě. 

Sestava: Outrata, Vrlová - Čuba, Kresta, Tkadlec, Riedl, Martinek, Vymazal, Malaník, Skopalík, J. Kurtin, Macharáček, Kouřil, Zapletal, Pavel, Baťa

Trenéři: Michal Baroň, Martin Vrla

Medailisté:

1. místo: Florbal Vsetín
2. místo: 1. SC Tempish Vítkovice
3. místo: Sokol Brno I EMKOCase Gullivers

DOROSTENCI

Základní skupina: Torpédo Havířov, předvýběr.cz Florbal MB, SKV Odry

Nejstarším výběrem Lvů na turnaji byli dorostenci. V základní skupině jim los přiřadil havířovské Torpédo, Mladou Boleslav a Odry. Pateční den dokázali dorostenci jako jediní zakončit s bilancí dvou výher. Jak odpolední utkání s Havířovem (2:5) tak i večerní boj s Mladou Boleslaví (8:3) zvládli na výbornou a se šesti body se ujali vedení v tabulce. Sobotní duel s Odry (11:2) si kluci pohlídali a bez problému dokráčeli ke své třetí výhře a vítězství ve skupině. 

Play-off: 

Díky 1. místu ve skupině postoupili přímo do osmifinále. Tam na ně čekal pražský tým Sokol Královské Vinohrady. Lepší čas pro čisté konto si kluci vybrat nemohli. Soupeři nedovolili jedinou branku a sami se prosadili hned 6x. SKV obdařili pomyslným kanárem a mohli slavit postup do čtvrtfinále. Ani finálový den v kategorii dorostenců tak nebyl bez Lví účasti. Čtvrtfinálový duel nabídl česko-slovenský souboj. Soupeřem Lvů byl tým Záhorské Bystrice. Výborný výkon hned od první minuty, eliminace šancí soupeře a postupné navyšování skóre znamenalo poměrně jednoznačnou výhru a postup mezi 4 nejlepší týmy turnaje. Vysoký náskok Lvů korigovali slovenští florbalisté až v samotném závěru třemi brankami na konečných 9:3. V semifinále se mladí Lvi postavili týmu Troopers. A stejně jako starším žákům, kteří dokázali vyřadit hned dva výběry Trooperů, se i dorostencům podařilo tohoto soupeře přehrát. Výhra 6:1 znamenala postup do finále a boj o zlaté medaile. V něm se kluci utkali s domácími Vítkovicemi. Úvod utkání vyšel lépe mladým Lvům, kteří se ujali vedení 2:0. Vítkovice však dokázali vývoj utkání obrátit na svou stranu a zápas nakonec vyhrát těsným výsledkem 2:3. Dorosti našli přemožitele až v posledním utkání a skončili tak turnaj těsně pod vrcholem na krásném 2. místě, což je vynikající výsledek. Dobrá práce, borci.  

Sestava: Moudrý, Drábek - Vít, Balner, Bureš, Rek, Čeček, Fabrika, Tvrdoň, Hala, Farník, Nedbálek, Klímek

Trenéři: Marek Šiška, Matěj Koňařík, Tomáš Tvrdoň

Medailisté: 

1. místo: 1. SC Tempish Vítkovice
2. místo: Zlín Lions
3. místo: 1. SFK Havířov

Všechny kategorie si zaslouží za vzornou reprezentaci klubu a předvedené výkony na turnaji velkou pochvalu. Děkujeme také všem rodičům, kteří nás přijeli podpořit přímo do Ostravy. 

Díky, Ostravo. Užili jsme si to a těšíme se třeba opět za rok na viděnou. :)

FOTOGALERII z turnaje najdete na našem Flickru – ZDE