FLOORBALL CLUB ZLÍN LIONS Logo Zlín Lions

Rozhovor s novým kondičním trenérem Martinem Hálou

Rozhovor s novým kondičním trenérem Martinem Hálou
Trenérský tým Lvů se dále rozrůstá. Před startem letní přípravy na nadcházející sezonou 2022/2023 se k nám do klubu připojil kondiční trenér Martin Hála.

Máme velkou radost, že se Martin stává dalším členem našeho trenérského týmu a věříme, že pomůže k dalšímu zkvalitnění přípravy jak u mládežnických složek, tak i u dospělých týmů mužů a žen. 

Martina jsme krátce vyzpovídali, rozhovor si můžete přečíst níže.

Ahoj Martine, v první řadě Tě vítáme u nás ve Lví smečce. Zkus se v krátkosti našim hráčům a příznivcům představit.

Děkuji za přivítání a přijetí v klubu. Kdo se ve florbalu pohybuje, tak se mu asi představovat nemusím. Věnoval jsem se kondici mužů Panthers Otrokovice a dělal jsem zároveň i vedoucího mužstva. Souběžně připravuji atlety AK Zlín i mladé fotbalisty FC Fastav Zlín.

Prozraď nám, co Tě přivedlo do Zlína? Jak se vůbec tvůj přesun do našeho klubu zrealizoval?

Po příchodu staronového trenéra Karla Ševčíka k týmu, jsme se osobně i profesně neshodli, tak jsem spolupráci s áčkem ukončil a věnoval se pouze mládeži. Do budoucna jsem neviděl možnosti dalšího uplatnění v klubu a i vzhledem k tomu, že od září přesouvám své pracovní působiště výhradně do Zlína, jsem se rozhodl v Panthers skončit. Kluci z Lions mě oslovili a já jsem jejich nabídku přijal.

Jaká bude tvá úloha v klubu, co budeš mít na starosti?

Za ty roky u výkonnostního, ale i profesionálního sportu mám velké množství zkušeností, které bych chtěl předávat dál. Mám svůj pohled na komplexní rozvoj sportovce, se kterým se kluci z vedení ztotožnili a umožnili mi ho v klubu realizovat. V základu jde o vytvoření optimálních pohybových návyků, které by měli chlapci i dívky v určitém věku zvládnout a pak postupně nabalovat další a další dovednosti, které je budou posouvat k lepší výkonnosti.

Jak se těšíš, s jakými očekáváními a cíli vstupuješ do nového působiště?

Těším se velmi, cítím velkou podporu od vedení klubu a chtěl bych jejich důvěru oplatit. Klub má velmi dobře rozpracovaný herní systém a mým úkolem je rozpracovat kondiční část. Od základní kultury pohybu dětí až k vynikajícím pohybovým schopnostem dospělých hráčů.

S kým v klubu se již znáš? Předpokládám, že nejdeš do úplně cizího prostředí?

Znám Matěje (Koňaříka) i Honzu (Krkošku) ještě z časů, když jsem je připravoval v Panthers. Znám i některé hráče z áčka, kteří hráli v Otrokovicích.

Měl jsi již možnost potkat se s některými trenéry či novými svěřenci v klubu?

Hned jak jsme se s vedením klubu domluvili, proběhla schůzka s trenéry dospělých složek, kde jsme naplánovali přípravu v letním období a rámcově jsem je seznámil s tím, co bych chtěl v klubu zrealizovat. Taktéž jsem navštívil pár tréninků dětí.

Na co se budeš v trénincích zaměřovat především? Na co se můžou tví noví svěřenci "těšit"?

Je to závislé od věku svěřenců, od učení základních pohybových vzorců, až po ty složité, které povedou k optimálnímu rozvoji pohybových schopností a tím i herních dovedností. Chtěl bych se věnovat i práci s trenéry a svou filozofii, své znalosti, jim předat.

Mimo trénování a přípravu florbalistů, jaký je tvůj vztah k florbalu? Hrál jsi někdy aktivně i ty sám?

Ne, jsem jen divák.

Martine, děkujeme za rozhovor a přejeme, ať se Ti u nás líbí. Chtěl bys na závěr vzkázat něco našim hráčům, rodičům, příznivcům?

Děkuji a pro všechny skupiny Lvů a Lvíčat, pojďme společně dostat zlínský florbal na sportovní výsluní! 

Angažování nového kondičního trenéra ještě krátce doplňuje sekretář Honza Krkoška: „S Martinem se známe dlouho a víme, že ve svém oboru jde o prvotřídního odborníka. Když jsme se dozvěděli, že jej to táhne zpět do Zlína a bude mít více volného času, všechno do sebe hezky zapadlo. Neustále totiž řešíme, jak všem kategoriím zlepšovat podmínky pro trénování a hráče sportovně posouvat a v oblasti kondiční přípravy jsme měli rezervy. Díky okolnostem jsme se rozhodli, že Martina oslovíme a nabídneme mu novou výzvu seberealizace ve Zlín Lions. Čekáme toho od něj hodně, ale malý ten, kdo má malé cíle a jsme rádi, že to Martin vidí stejně. Zároveň věříme, že se s jeho filozofií trenéři i hráči brzo ztotožní a díky tomu výrazně zkvalitníme komplexní rozvoj všech našich kategorií.“