FLOORBALL CLUB ZLÍN LIONS Logo Zlín Lions

Nová sezona ve znamení mnoha změn!

Nová sezona ve znamení mnoha změn!
Nová florbalová sezona 2022/2023 bude plná novinek. A to nejen těch klubových, ale především těch florbalových. Velké změny připravil Český florbal ve formě nových herních pravidel. Nejen rozhodčí budou mít s nastudováním těchto pravidel pořádnou práci. Velký dopad totiž budou mít přímo na hráče a hráčky na hřišti.

Jaké novinky nás tedy čekají? Pojďme si je představit. 

První z nových pravidel, která vejdou v od sezony 22/23 v platnost bude nutnost sjednocení značek všech částí florbalky. Jak hůl, tak i čepel a omotávka budou muset být od stejného výrobce. Ano, od nové sezony musí mít hráči na hřišti nejen sjednocenou značku hole a čepele, ale také florbalové omotávky. 

Aby toho však nebylo málo, nezůstane jen u sjednocení značek výrobců. Hráči musí nově sladit svou florbalovou hůl i barevně. Růžová čepel, bílá hůl a modrá omotávka. Na to rovnou zapomeňte. Toto "barevné" rozlišení zlepší rozlišovací schopnosti rozhodčích při nepřehledných skrumážích a soubojích a ti tak lépe poznají, kdo z hráčů se dopustil nedovoleného zákroku proti soupeři. Na obrázku můžete vidět příklady povolených holí. Některé značky se na toto nové pravidlo již připravily, jiné musí rychle zareagovat. Pokud tak neučiní, riskují razantní pokles prodeje svých výrobků, protože takové florbalky již nedostanou potřebný certifikát pro užití na oficiálních zápasech a turnajích. 

Další změna, která se ve velké míře dotkne hráčů, bude nová povinná ochranná výstroj. V návaznosti na množící se úrazy očí a nosu, tak došlo k následujícímu opatření. Všichni hráči a hráčky počínaje již nejmladšími kategoriemi přípravky budou nosit povinně ochranné brýle spolu s chráničem nosu. Samotné ochranné brýle, které někteří hráči doposud používají, již stačit nebudou. Prototyp nové ochranné obličejové masky pro hráče můžete vidět na obrázku. Vedle něj pak pravděpodobnou inspiraci. 

Jedním z nejvíce diskutovaných pravidel, které chce Český florbal zavést v rámci svého dlouhodobého konceptu výchovy hráčů a jejich komplexnosti, je tzv. obouruké pravidlo. Hráči budou muset zvládnout hru s čepelí nalevo i napravo. Před každým zápasem proběhne za přítomnosti delegáta Českého florbalu los, který rozhodne o tom, na jakou stranu budou všichni účastníci utkání hrát. Toto pravidlo vstoupí v platnost až od sezony 23/24. Trenéři tak budou mít během nadcházející sezony dostatek času na přípravu hráčů na hru s levým i pravým držením hole. 

Dalším zaváděným pravidlem týkajícím se všech hráčů i hráček bude maximální povolená délka vlasů. Ta od příští sezony nesmí přesáhnout délku 5 cm. Rozhodčí před každým zápasem namátkově podrobí tomuto přeměřování tři hráče klubu. Pokud někdo nesplní předepsanou délku, nebude do zápasu vpuštěn a navíc si jeho tým odpyká 5 minutový trest. K tomuto kroku se dospělo v návaznosti na četné případy, kdy byly hráči v osobních soubojích či při samostatných únicích ošklivě přidržováni a taháni za vlasy. To jim pak znemožnilo pokračovat v akci. Mnoho správců hal si také po utkáních stěžovalo, že jsou jejich palubovky doslova posety vytrhanými vlasy aktérů utkání.

Další revoluční změna se týká samostatných nájezdů. Ty od nové sezony nahradí florbalové "penalty". Hráči již nebudou najíždět na brankáře z poloviny hřiště, ale zakončí střelou z místa ve vzdálenosti 1 metru za velkým brankovištěm. Nutností nebude provádět penaltu přímo ze středu, ale umožní se provedení z jakékoliv pozice na pomyslném oblouku v určené vzdálenosti. Český florbal zde podnikl "obrácenou“ inspiraci z americké fotbalové soutěže, kde se dříve místo penalt jezdily nájezdy.

Další velká změna se týká golmanů. Na jednu stranu se jim uleví, protože si již nebudou muset kupovat drahé golmanské vybavení. Na stranu druhou však nejpíše moc rádi nebudou, protože se jim výrazně sníží počet chráničů, což jim značně ztíží chytání. Unie dává sbohem rozevlátým dresům s mohutnými vycpávkami, širokými kalhotami a zbytečně objemným golmanským maskám. Brankáři smí od nové sezony používat pouze chrániče kolen, suspenzor, přiléhavou vestu nezvyšující objem a masku. Dle expertů se jedná o odzkoušenou postačující výstroj vyhovující potřebám golmanů. Podobu nové výstoje odhalují přiložené obrázky. Florbal chce být i nadále atraktivním sportem, kde padá spousta branek a tímto by se tak má zamezit dalšímu snižování průměrného počtu vstřelených branek v utkání.

Do florbalu míří také nové technologie. Konkrétně systém VAR známý např. z fotbalu.  Kluby musejí nainstalovat tento systém během letních prázdnin na svou domácí halu a využívat jej na všech zápasech a turnajích kategorií mladších žáků a starších. Pro chybné rozhodnutí sporných situací již nebude prostor. Vše během několika minut ověří operátor technologie spolu s rozhodčím. Zanedlouho se tak stanou podobné záběry z "Průmka Arény" jako na obrázku běžnou realitou. Tímto současně žádáme všechny zájemce o obsluhu této technologie, aby se nám ozvali telefonicky případně napsali na klubový mail.  

A nepůjde o jedinou novinku v rámci domácích utkání Lvů. V nadcházející sezoně se na zápasech a turnajích objeví klubový maskot. Pokud čekáte osobu navlečenou v kostýmu Lva, jste na omylu. Maskotem se stane živý lev, který k nám již cestuje z africké přírodní rezervace. Po aréně se bude pohybovat volně, aby mohl v hale nabudit tu správnou atmosféru. Lva před utkáním vždy nakrmí přítomný zkušený krotitel, který v případě neočekávaného chování zakročí a dostane lva pod kontrolu. Není se tak čeho bát. Hlasitý řev i zvuk bubnů má rád, takže určitě žádnou zábavu a fandění nezkazí. 

Poslední novinkou, kterou představíme, je nový kondiční trenér mužského A-týmu. Tím se stáva velezkušený trenér Bohumír Zenkl. Že vám to jméno něco říká? Ano, ano. Je to on. V minulosti vedl věhlasné kluby, mezi které se řadí například i slavný výběr Jirky Luňáka Slavoj Houslice. Pan Zenkl si vezme na starost již letní přípravu pro nadcházející sezonu. Máme obrovskou radost, že se nám Bohumíra podařilo získat do svých řad a těšíme se, že svými nadčasovými a neotřelými metodami pomůže nejen mužům, ale i naší talentované mládeži v dalším rozvoji. O Bohumíra se zajímalo několik předních extraligových klubů, zájem měly i týmy ze švédské superligy. Nakonec si ale vybral nás, z čehož máme obrovskou radost. Věříme, že vzájemná spolupráce bude trvat dlouhá léta. Vítej u nás Božo.  

Hezký den, lví příznivci. A nevěřte všemu (a dnes především), co se kde napíše nebo řekne. 😊