FLOORBALL CLUB ZLÍN LIONS Logo Zlín Lions

Lvi prohlubují spolupráci se Znojmem

Lvi prohlubují spolupráci se Znojmem
Florbalové kluby Zlína a Znojma spolupracují již několikátý soutěžní ročník. Ač jsou obě města od sebe vzdáleny 160 km a každý leží v jiném kraji, pojí je silné pouto. Spolupráci před několika lety zahájil znojemský manažer Jan Šťastník, který se velmi dobře zná s předsedou a šéftrenérem zlínských Lions Matějem Koňaříkem.

Prvním projektem v rámci vzájemné spolupráce byla účast na největším mládežnickém florbalovém turnaji Gothia Innebandy Cup ve švédském Göteborgu. Dále se hráči obou klubů pod společnou hlavičkou představili i na dalším švédském turnaji Jallas Cup v Mekce švédského florbalu ve Falunu. Loňský ligový ročník již přinesl spolupráci i v rámci soutěží pod hlavičkou Českého florbalu, kdy znojemští hráči ročníku 2002, 2003 a 2004 nastupovali v nejvyšší juniorské soutěži v dresu Zlína. Pro letošní rok jde spolupráce opět o krok dále a Znojmo se Zlínem bude spolupracovat nejen v rámci juniorských celků, ale i mužských!

 

Jak konkrétně bude tato spolupráce nastavena? Znojemští hráči ročníku 2000 až 2002, kteří v daný moment nebudou v nominaci na zápas 1. ligy mužů, budou mít možnost startovat o dvě soutěže níže v rámci Divize v dresu Zlína. To stejné platí i pro hráče ročníku 2003 a 2004, kteří jsou věkem ještě junioři. Ti zase budou mít příležitost zahrát si nejvyšší soutěž juniorů, ve které Znojmo nepůsobí.

 

„Pro náš klub je tato spolupráce naprosto zásadní. Po konci několika zkušených hráčů A-týmu během posledních dvou let máme velmi širokou tréninkovou skupinu čítající 26 hráčů a 5 brankářů. Je potřeba si však upřímně říci, že zdaleka ne všichni mají aktuální výkonnost na 1. ligu mužů. Náš rezervní tým U23 hraje až pátou nejvyšší soutěž a tudíž je pro nás možnost startu našich hráčů v Divizi, nebo v extralize juniorů stěžejní. Zapadá to do našeho dlouhodobého konceptu elitního florbalu, který by měl hráče připravit tak, aby byli v budoucnu konkurence schopní již ve velmi mladém věku," zdůvodňuje spolupráci manažer znojemského klubu Jan Šťastník.

 

Tato spolupráce nevznikla ze dne na den, ale pojí ji několikaleté vazby. „S Matesem se známe už nějaký pátek. Před několika lety jsem vnímal pozitivně, když se rozhodl po konci v Otrokovicích, vyplnit bílé místo florbalové mapy a založil florbalový klub ve Zlíně. Během několika málo let jsme se začali potkávat na různých tuzemských mládežnických turnajích a na jednom takovém padla myšlenka, vypravit na největší mládežnický turnaj světa společný tým. K naplnění myšlenky došlo a nejen to. Tým dokonce celý turnaj vyhrál, hráči společně velmi dobře fungovali a vytvořili si mezi sebou přátelské vazby. Proto jsme ve spolupráci pokračovali a vyrazili společně i na další švédský turnaj do Falunu. Před startem loňského soutěžního ročníku, kdy jsme byli rozhodnuti nepřihlašovat juniorskou nejvyšší soutěž skrze velmi úzký kádr, jsme hledali partnera v nejvyšší soutěži juniorů, se kterým bychom mohli spolupracovat. A Zlín proto byl jasnou volbou. Po pár zápasech ovšem sezónu ukončila covidová stopka, a tak o vzájemné spolupráci nebylo příliš slyšet. No a letos jsme to posunuli ještě o kousek dále, kdy budeme spolupracovat nejen v juniorském florbalu, ale i v tom mužském," říká dále o rozvoji spolupráce Jan Šťastník.

 

Své řekl ke spolupráci také zlínský trenér A-týmu Miroslav Kořének. "Jsem rád, že jsme navázali spolupráci jak v mládežnických kategoriích, tak i v mužské soutěži. Věřím, že nám hráči Znojma pomůžou v boji o postup do Play-Off a následně o co nejlepší umístění. Dlouhodobý cíl Zlína je postoupit do Národní ligy a daří se nám krok za krokem zlepšovat náš velmi mladý tým a věřím, že nám spolupráce pomůže se k tomuto cíli přiblížit," říká Miroslav Kořének.

 

Jeho slova doplňuje také trenér zlínské juniorky. „Už v loňské sezóně jsme zahájili spolupráci juniorského týmu Zlín Lions s klubem TJ Znojmo LAUFEN CZ, ve které chceme pokračovat i v nadcházející sezoně. Spolupráce spočívá v hráčské výpomoci a zapojení znojemských juniorů do našeho týmu v nejvyšší juniorské soutěži. Jsem přesvědčený o tom, že spolupráce bude přínosná pro obě strany. Hráči Znojma budou pro náš tým posilami a vzhledem k tomu, že se jedná většinou o hráče působící v mužském A-týmu, předají našim hráčům i své zkušenosti. Pro ně budou zápasy za juniorku určitě prospěšné hlavně v případě jejich menší vytíženosti v mužské soutěži. Na spolupráci se už teď těším a hlavně doufám, že se dočkáme kompletně odehrané sezony," doplnil trenér extraligových juniorů Pavel Gofroň.