FLOORBALL CLUB ZLÍN LIONS Logo Zlín Lions

Rozhovor s novým trénérem juniorů Vladimírem Blažkem

Rozhovor s novým trénérem juniorů Vladimírem Blažkem
Přečtěte si rozhovor s trenérem Vladimírem Blažkem, který bude od nové sezony působit společně s Pavlem Gofroněm u týmu juniorů, které čeká druhá sezona v nejvyšší juniorské soutěži.

Ahoj Vláďo, vítej ve Zlín Lions. Díky, že sis našel čas na náš rozhovor. Řekni nám, jak se vůbec zrodil tvůj přesun do Zlína? 

Ahoj, děkuji moc a určitě není zač. Myslím, že čas na rozhovor si musí najít každý trenér. Týmová komunikace, kam počítám i rodiče a fanoušky, je důležitá a musí být oboustranná.

Lvi mají moje sympatie delší dobu, ale nikdy bych si nepomyslel, že se naše cesty spojí. Klub se mi líbí jak po stránce herní, tak klubové kultury. Mám rád koncepční práci a útočný florbal. 

V roce 2018 starší syn hostoval v otrokovické juniorce a kde jsem poprvé potkal Míru Kořénka, který tam taky měl syna. Tam jsme se bavili samozřejmě i o florbale :) Později jsme si domluvili přátelák v juniorské kategorii a poslali pár kluků z Hranic na střídavé starty do Zlína. Mělo to být oboustranně výhodné. Zkušenost z první ligy do Hranic a doplnění početně slabších ročníků pro Zlín. S Pavlem Gofroněm jsme měli domluvenou spolupráci i na trenérské úrovni. Bohužel to vše Covidová přestávka zastavila. 

Nicméně s Mirou jsme byli v občasném kontaktu a když zjistil, že chci trenérskou činnost přerušit, tak jsme si dali schůzku. S Mirou, Pavlem i Matějem Koňaříkem jsme se pobavili a protože máme na florbal a vedení klubu podobný náhled, tak jsme se domluvili a jsem tady :)

Jak se ti zatím v klubu a vůbec ve Zlíně líbí?

Ve Zlíně jsem byl jedenkrát a teď, jak ho poznávám, tak je to opravdu pěkné město. Lidi jsou tady moc fajn, milí a příjemní. Zatím jsem nenarazil na nikoho s kým bych si lidsky nebo trenérsky nesedl. Všechno zapadá do koncepce, o které jsme se s vedením a trenéry dlouho bavili. Nemám rád zbytečnou a neuspořádanou práci. Provázanost mezi kategoriemi, talent management a hlavně výchova hráčů. Ta je pro budoucnost klubu nejdůležitější.

Prozraď nám, kde jsi působil před touto sezonou? 

Do Zlína jsem přišel z FBC Hranice, kde syn hrával za starší žáky. Jezdil jsem s děckama po turnajích a když jsem viděl tu nefalšovanou radost ze hry a zklamání z proher, tak jsem se klubu nabídl s výpomocí. Původně jsem se chtěl věnovat jen rozvoji fyzické kondice, ale s mojí povahou u toho nezůstalo. Udělal jsem si trenérský kurz a navštívil různá školení pod neskutečnými lidmi jako je Rado Mrázek a Pavel Brus. Díky nim mne trénování chytlo a tak jsem pokračoval v dorostech, juniorech a jednu sezónu v mužích. 

Jak se těšíš na svou první sezonu ve Zlín Lions u týmu juniorů? 

Moc a doufám, že nám ji Covid nevezme. Junioři na sobě neskutečně makají a už dnes je vidět progres. Je na nich vidět, že mají florko pod kůží a další přestávka by to vše mohla zhatit. Zcela určitě to bude moje nejtěžší florbalová sezóna a to jak v oblasti trenérské, tak i v oblasti časové náročnosti. Vždyť do konce letošního roku odehrajeme kolem dvaceti zápasů. To jsou téměř všechny soboty a neděle. Zásadní rovněž bude komunikace s rodiči a správné rozvržení zápasového a tréninkového zatížení společně s regenerací.  

Jak probíhá příprava na novou sezonu? Na co se zaměřujete a jak ji zatím hodnotíš?

Příprava do sezóny začala ještě před mým příchodem. Kluci měli atletickou průpravu a klub jim zajistil i posilovnu pod odborným dohledem. Na začátku července jsme navíc přidali dvakrát týdně halu a třídenní soustředění, takže podmínky jsou nastavené dobře. V hale se zaměřujeme na individuální dovednosti jednotlivce, role hráče a herní systémy. Přípravu jsme zakončili turnajem Salming Cup, který nám ukázal, na co se během sezony dále zaměřit. 

Co od nadcházející sezony očekáváš? Jaké cíle jste si do sezony v nejvyšší juniorské soutěži stanovili? 

Našim přáním je být lepší než na začátku. To platí pro hráče, trenéry i vedení. Pokud si na konci sezony budeme moci říct, že hráči nechali na hřišti to nejlepší co v nich je, trenéři vedli tým nejlépe jak dokázali a management pro to vytvořil nejlepší podmínky jaké mohl, tak budeme spokojení. Start sezóny bude určitě těžký. Vloni se klub poprvé přihlásil do nejvyšší juniorské soutěže, ale ta byla poměrně brzy ukončená. Proto pořádné zkušenosti budeme sbírat teprve letos. Hráči po přestávce nabírají fyzickou a technickou kondici a většina z nich na sobě poctivě pracuje. Moje oblíbené rčení říká, že stačí jenom chtít, něco pro to udělat a výsledky se musí dostavit.

Jakou hrou se budete chtít prezentovat?

Jednoduše, chceme hrát moderní florbal ve všech aspektech. Chceme se prezentovat vyspělým, herně atraktivním florbalem. Chytré napadání soupeře, rotace pozic, tlak do branky, herní disciplína… a hlavně, florbal musí bavit, proto vznikl :) 

U trenérského týmu juniorů doplníš Pavla Gofroně, který k nám přišel sezónu minulou. Jaká je s ním spolupráce? Máte již mezi sebou nějak rozdělené trenérské úkony? 

Jsem za něj rád. Neskutečná bedna, od které se můžu hodně naučit a trenérsky se posunout dál. Naše trenérské kariéry se nedají porovnávat, přesto ke mě přistupuje jako k rovnocennému partnerovi. Respektuje můj pohled na hru, hráče nebo herní filosofii a probíráme to v podstatě denně. Role si teprve rozdělujeme. Já jsem optimista a Pavel realista, což je super kombinace. Když lítám moc vysoko, tak mě trošku přitáhne dolů, ale pořád je tam posun vpřed :) Na začátku tréninku si beru rozcvičení a rozvoj rychlosti. Ve vedení tréninků se střídáme a společně se domlouváme, na co budou zaměřené. V zápasech chceme sledovat hru soupeře, naši obranou a útočnou část. To ale doladíme s prvními zápasy podle toho, co bude komu vyhovovat. 

Vláďo, díky za rozhovor,. Přejeme Ti hodně úspěchů, povedenou sezónu a ať se ti u nás líbí. Vzkázal bys na závěr něco našim členům a fanouškům? 

Díky moc. My se budeme snažit nezklamat důvěru vedení a očekávání fanoušků s rodiči. K tomu potřebujeme Vaši hlasitou podporu na domácích zápasech a hlavně podporu od rodičů, protože to bude náročná sezóna. Uvidíme se a flórku zdar ;)