FLOORBALL CLUB ZLÍN LIONS Logo Zlín Lions

Ohlédnutí za Brno Open Game 2021

Ohlédnutí za Brno Open Game 2021
V termínu od 24. 7 do 27. 7. se tři naše kategorie zúčastnily brněnského florbalového turnaje Open Game. Jak si mladší žáci, starší žáci a juniorky vedli? Přečtěte si hodnocení turnaje pohledem trenérů jednotlivých kategorií.

MLADŠÍ ŽÁCI

Po dlouhé době bez turnajů, jsme se vydali vyzkoušet brněnské palubovky na zdejší Hummel Open Game 2021. Již od začátku turnaje panovala v týmu dobrá atmosféra, kterou jsme si přenesli i do počátečních zápasů. 

První zápas se odehrál až ve večerních hodinách, ale na klucích bylo poznat, že se na tento zápas těšili. 14 vstřelených branek do sítě soupeře znamenala naprostou dominanci zlínského týmu. Jedinou stinnou stránkou věci byla skutečnost, že zápas začal s téměř půlhodinovým zpožděním a my tak měli čas na přesun mezi zápasy o něco kratší, než jsme plánovali. Naštěstí jsme po přesunu na druhou halu zjistili, že časový skluz se nevyhnul ani druhé hale. O to horší byl ale fakt, že organizátoři silně nezvládli harmonogram utkání. Myslím si, že večerní zápasy, které začínají něco před 22 hodinou by kluci, kterým je teprve 13 let, hrát určitě neměli. Každopádně adrenalin, který se v nás nashromáždil při leteckém přesunu z haly do haly nám vystačit natolik, že čas si kluci uvědomili až po zápase, kdy nás čekala cesta přes celé Brno zpátky na hotel.

 Druhý den pro nás začal herně až po 12 hodině, a tak bylo dopoledne o něco klidnější. Všichni účastníci florbalové výpravy si tak mohli užít luxusu našeho skvělého hotelu, na kterém jsme byli ubytováni. Po našem prvním utkání pátečního dne, kde nás trápila hlavně komunikace hráčů na hřišti mezi sebou, jsme se mohli spolehnout především na defenzívu a předvedli jsme mnoho zblokovaných střel. S jistotou prvního místa ve skupině jsme si dovolili takticky poslední zápas před play-off vypustit a nechali hráče hrát, jak se jim zachce. 

Play-off pro nás začalo v sobotu po 15 hodině. Pro kluky jsme, jako trenéři, měli nachystaný skvělý oběd, na který jsme bohužel dlouho čekali, a tak musel být přesun (tentokrát z restaurace do haly) opět o něco rychlejší. V 1/16 finále nás čekal odvěký rival ze Vsetína. Tento zápas měl být dle předpokladů založených na výsledcích ze základních skupin obou týmů v hlavní režii Zlína. Avšak potvrdilo se, že play-off je jiná soutěž, a tak byl tento zápas vcelku vyrovnaný. Scénář zápasu byl ale po většinu času podobný. Zlínský tým tvořil hru na balonku i mimo něj, zlepšil komunikaci a skvěle se pohyboval v útočném pásmu. Naopak vsetínští florbalisté hrozili především z brejků, kde měli povětšinou štěstí a po našich blocích se jim odrážel míček na hokejky. Po mnoha krásných akcí z naší strany jsme tedy úspěšně dokráčeli do vítězného konce a již po zápase jsme věděli, že nás v 1/8 finále čeká velkoklub české florbalové scény Tatran Střešovice. Mezi zápasy jsme si zpestřili čekání na nedalekém minigolfu, který si všichni účastníci moc užili. 

Těsně před zápasem s Tatranem jsme si dali do tohoto zápasu jasný cíl, a to užít si ho za každou cenu a za jakéhokoli stavu. A to se taky dělo. Perfektní taktickou připravenost Střešovic jsme dokázali odrážet naší kreativností a tvořivostí v obraném pásmu, kterou jsme povětšinou přesunuli i do útočného pásma, kde jsme mnohokrát dokázali být nebezpeční. Překrásný herní projev z obou stran kořenil souboj našich a střešovických fans. Byl to opravdu zápas se vším všudy a věřím, že si ho kluci moc užili a nasbíral v něm cenné zkušenosti. 

Chtěl bych moc poděkovat všem hráčům za přístup, který předváděli po celou dobu turnaje. Také za prestižní reprezentaci klubu, kterou ocenil při posledním zápase trenér soupeře se slovy: ,,Byl to krásný zápas. Škoda, že takových utkání není v lize víc’’. Také nesmím zapomenout na naše úžasné fanoušky, kteří byli s námi každý zápas a pomohli nám, když bylo potřeba.

okomentoval turnaj trenér Honza Vondřejc

Zápasy - základní skupina:
vs. PSKC Okříšky   14:6
vs. Sokol Brno I EMKOCase Gullivers B  13:1
vs. FBC Draci Říčany 6:1
vs. Floorball Club Písek   4:1

Playoff:
1/16 finále
vs. Florbal Vsetín 3:2

Osmifinále
vs. Tatran Střešovice Red 5:7


STARŠÍ ŽÁCI

Je čtvrtek ráno a v 9:00 sraz na nádraží ve Zlíně a čekáme na vlak z Vizovic, který přiveze vizovické snipery a Matěje Rebroše. 😊 Po pár trénincích na hale vyrážíme vstříc dobrodružství směr Brno. Nálada pohodová, padají vtípky, výzva na odbarvení trenérů na blond při výhře turnaje visí ve vzduchu 😊, část osazenstva se mění v mobilové hackery.

O půl dvanácté přijíždíme do Brna, kde se k týmu připojuje brankář Vojta a jeho mamka se dobrovolně ujímá role přepravce báglů na hotel. Jedeme na hotel, bohužel ze špatné zastávky opačným směrem, tudíž objevujeme krásy Brna hned na začátku 😊 ale během chvíle se tam dostáváme, vyplňovačka ubytování, objevovačka pokojů a hurá na oběd k hale.

První zápas začínáme až v odpoledních hodinách a narážíme na tým Buldoků, pak nás čekal hodně pozdní zápas v 20:35 proti Šumperku. Po vítězném turnaji v Rožnově jsou všichni plní očekávání.

Bulldogs Brno Orange – Zlín Lions U15  0:2
Téměř polovina prvního utkání se udála ve vzájemném oťukávání se a nepřesnostech. Ve třinácté minutě rozvlnil síť Jonáš Bernátík po asistenci Čečka. V druhém dějství v přesilovce Matěj Rebroš upravil stav na konečných 2:0 pro zlínské Lvy.

Asper Šumperk BU15 – Zlín Lions U15  1:7
Druhé představení starších žáků mělo hladší průběh a kluci přehráli soupeře v poměru 1:7. Končíme v pozdních hodinách a přesouváme se na hotel do postelí, ať jsme ráno fit.
Branky: Tkadlec (Kresta), Kresta (Tkadlec), Bolf, Čeček (Farník), Kresta (Čuba), Rebroš (Čeček), Čuba (Kresta)

První hrací den za námi v tom druhém všichni věděli, že nás čeká Sparta a vše naznačovalo dobrý zápas a velkou výzvu. Ráno sraz na bohaté snídani a zpět na halu VUT, kde jsme hráli celou základní skupinu.

ACEMA Sparta Praha Yellow – Zlín Lions U15 5:2
Začátek zápasu jsme trošku zaspali, a ve třetí minutě prohráváme 1:0. Sparta své skóre navýšila ještě o jednu branku v první části hry. Je pauza všichni jsou nahecovaní a chtějí vyhrát – šance jsou! Martin Čuba dává kontaktní branku. Bohužel pak přišlo vyloučení na zlínské straně, i přes neskutečné zákroky brankáře Sparta navyšuje o 2 branky (4:1). Domácí vyloučeni a hrajeme přesilovou hru. Prosazuje se Matěj Rebroš a snižuje na 4:2. V závěru jsme opět vyloučeni a Sparta udržela svůj náskok a přidala ještě jednu branku. První zklamání turnaji, ale také první prozření, že vše nepůjde po másle a musíme více máknout, více pracovat jako tým podpořit se a více zápasy žít.
Branky: Čuba (Čeček), Rebroš (Klímek)

IBK Grenades juniors – Zlín Lions U15 2:1
Po zápasu se Spartou jsme si dali obídek a hodili se do pohodičky, abychom se naladili na další zápas ve skupině. Jdeme do zápasu. Soupeř trošku připomíná basketbalový tým, ale nebojíme se 😊
Zápas probíhá diametrálně jinak než zápasy předchozí. Celá střídačka žije zápasem, kluci si fandí, hecují se bojují do posledního dechu. První vyloučení soupeřů nevyužíváme. V deváté minutě soupeř odskakuje na jednobrankový náskok. Uběhly 2 minuty a Patrik Kresta střílí kontaktní branku pro asistenci Matěje Rebroše. 
Začíná druhá část. V 18 vteřině inkasujeme branku po nesoustředěnosti ve hře. Následnou přesilovku bohužel nevyužíváme. Bojujeme do posledních vteřin, šance na obou stranách likvidují výborně chytající brankáři. Zápas se otočit nepovedlo, ale výkon týmu dává jasně znát, že florbalové srdíčko začalo konečně bít a zápasy mají náboj a tým začal fungovat jako „jeden muž“. Prohra mrzí, bylo to tak blízko ,ale nepovedlo se. Jedeme se inspirovat na zápasy našich dorostenců, kde je florbal mnohem živelnější a akčnější, čeká nás výborná podívaná. Ve 23:00 hod. v noci se konečně dovídáme soupeře pro další den, kdy se utkáme se soupeři z Husovic.

Play-off zápasy:
Zlín Lions U15 – 1.FBC Sokol Husovice 7:0
Tento tým jsme neznali, ani se s ním nikdy nepotkali, tudíž byla pro nás velká neznámá, kdo s námi bude hrát. Zápas kluci zvládli bez větších komplikací, brankář Matěj udržel čisté konto a soupeře jsme přehráli. Míříme na oběd, nabrat síly a naladit se na zápas s Draky z Říčan do haly Hattricku.
Branky: Tkadlec, Čuba (Tkadlec), Klímek (Nedbálek), Klímek (Nedbálek), Hala, Tkadlec (Kurtin), Rebroš

FBC Draci Říčany - Zlín Lions U15 0:5
Proti nám nastupuje též neznámý tým. Ač působící velmi mladě, tak jejich houževnatost dává znát, že dobývání „dračí tvrze“ nebude jednoduchá. Většina utkání se odehrála na soupeřově polovině, kde jsme museli tvořit hru a zápas zdárně zvládli.
Branky: Tkadlec (Kresta), Kresta (Tkadlec), Bolf, Tkadlec (Rebroš), Farník

Bedlivě sledujeme, kdo další bude našim soupeřem, spekuluje se o Vítkovicích. V 19:55 budeme hrát nakonec s Olomoucí. Bohužel zápasy mají skluz, začínáme s téměř hodinovou prodlevou před 21:00.

Zlín Lions U15 – FBS Olomouc U15 6:3
Vstup do utkání se nám vydařil a již ve čtvrté minutě jdeme do vedení zásluhou Davida Farníka po přihrávce Dana Bolfa. Krátce poté Olomouc srovnala 1:1. V 15.minutě jsme opět odskočili na rozdíl branky zásluhou Martina Čuby, který provětral šibenici olomouckého golmana. Výsledek se měnil hned v další minutě, kdy golman Vojta raketovým výhozem do brejku vyslal Davida Farníka a skóre bylo 3:1. Olomoučtí jdou do brejku… odpískán faul a Vojta v bráně chytá. Naděje stále žije :) Zápas byl plný šancí, krásných florbalových akcí, ale také zákroků skvěle chytajících brankářů.
Atmosféra by se dala krájet. Oba tábory fanoušků, ženou své týmy kupředu a svádějí souboje hlasivek v hledišti. Pořadatelé to v reportu vnímali též: “Sice nám pořadatelům ubývá energie jak baterka na iPhonu, ale to stejné se nedá říct o fanoušcích obou táborů. Opravdu mimořádný výkon.” Bylo vidět, že jde o hodně a celým zápasem tým opravdu žije. Trenéři a věřím, že nejen ti, ale i v publiku proběhlo pár předinfarktových stavů :)). Branky padají na olomouckou stranu, ikdyž se brání srdnatě a symbolicky dotahují skóre. Držíme míček na svých hokejkách a zápas se dohrává. Netrefujeme prázdnou branku při hře bez brankáře soupeře. Napodruhé se to daří :) Patrik Kresta uzavírá skóre na konečných 6:3. Probíhá velká radost nejen na hřišti, ale také v publiku! Je to tam!!! Značně unavené tváře srdnatých bojovníků necháváme vydechnout a podívat se, alespoň na jednu část zápasu našich dorostenců s Tatranem. Přesouváme se směr hotel a postele. Trojice Lvíčat, ale stále nespí… chvíli to vypadalo, že budou nocovat v nefunkčním výtahu hotelu. Po 45 min se podařilo servisnímu techniku je vysvobodit a jdeme spát všichni.

Branky: Farník (Bolf), Čuba (Tkadlec), Farník (Kolkop), Rebroš (Bolf), Čuba (Kresta), Kresta (Klímek)

Je ráno, na klucích jde vidět, že včerejší večer byl hodně náročný a těžký zápas mají ještě v nohou. Balíme věci z hotelu. Nakládáme věci do aut rodičů nasedáme a míříme na halu. 

Zlín Lions U15 – Panthers Praha WILD 2:4
Pražský tým je nám dobře znám již z UNYP Cupu, tudíž všem bylo jasné, že zápas nebude jednoduchý a máme soupeři co vracet.
Na hřišti již probíhá týmová rozcvička, nálada by se dala krájet jak je napjatá. A je tu úvodní buly a zápas začíná. Rychlý bojovný florbal po celém hřišti. Jde vidět, že se potkali 2 kvalitní týmy a svou účast v této části turnaje si opravdu zaslouží. Skóre otevřel po neskutečné střele Dan Bolf (1:0). Necelé 2 minuty poté se opět mění skóre na 2:0 po trefě Matěje Tkadlece. Probíhá euforie jak na střídačce, tak v publiku! V prvním dějství soupeř korigoval na 2:1.
Začínáme druhou část, soupeř na nás vlítnul a hned na úvodu jsme vyloučení. Přesilovku jsme přežili bez újmy. Stále bojujeme seč to jen jde, ale je vidno, že síly docházejí a večerní zápas byl opravdu těžký. Pražané se trefují 2x v rozmezí 20 vteřin. Měli jsme několik brankových šancí, ale brankář soupeře chytá. Zápas se nepodařilo vyhrát a pražský tým pro nás stále zůstává nepřekonaný. 
Branky: Bolf, Tkadlec (Kresta)

Sestava: Outrata, Kolkop - Klímek, Nedbálek, Rebroš, Čeček - Kresta, Čuba, Tkadlec, Farník, Hala, Bolf,
Kurtin, Malaník, Bernátík

Po turnaji v Rožnově kluci po delší covidové pauze vytvořili parádní partu, která jela navázat na úspěšný Rožnov. Ačkoli jsme první dva zápasy turnaje vyhráli, chyběl tomu drive a náboj, kteří si kluci mezi sebou dokázali vyburcovat a držet až v zápasech, ve kterých to “nešlo samo”. Potřebovali jsme prohrát, aby jsme se postavili zase na nohy a začali šlapat a hrát jak nejlépe umíme. Což se zlomilo v polovině základní části a tým svou náladu a přístup neskutečně změnil. První dva zápasy playoff nebyly tak “těžké” jak jsme čekali. Náročné utkání s Olomoucí nám vzalo hodně sil, které v dalším dni ráno v závěru utkání chyběly. Pantery se nám udolat nepodařilo. Z turnaje jsme si odvážíme spoustu skvělých florbalových momentů. Super hlášek, vtípků i příhod. Byl to skvělý turnaj, ač po sázce zůstávají trenérské hlavy neblonďaté. Díky všem hráčům i skvěle chytajícím brankářům! Spousta kluků míří do kategorie dorostenců, přejeme jim ať se jim daří v nové kategorii. Poděkování patří i všem rodičům, kteří byli nedílnou součástí týmu, doprovázeli nás napříč turnajem a byli šestým hráčem na hřišti, jako fandové. Letos jsme brněnský turnaj neudolali, ale těšte se příští rok jsme tu zase :) Poděkování patří i fotografce Terce Krestové. Její fotky nás provázely napříč turnajem. -- FOTOGALERIE ZDE --

okomentoval turnaj trenér Pepa Obdržálek.



JUNIORKY

„Turnaj probíhal dobře a to jak herní část, tak i ta mimoherní, kde jsme zvládli kromě našich zápasů zkouknout i zápasy našich ostatních kategorií a trochu je podpořit. Co se týče herní části a zápasů, tak s výjimkou jednoho probíhaly podle předpokladů. Všechny týmy, proti kterým jsme nastoupily, byly kvalitativně o třídy výš. Bylo vidět, že byly vyhrané a v době, kdy my jsme měli pauzu, tak oni trénovali, což se v utkáních značně projevilo. I přesto výkony nebyly špatné a můžeme být celkem spokojeni. Ze zápasů bych vyzvdvihnul ten proti Vítkovicím. Ačkoliv skončil výsledkem 2:6, tak naše holky byly schopné hrát se soupeřkama otevřený florbal a byl to zrovna ten zápas, kde byly schopné se i samy adaptovat a učit za pochodu v průběhu hry. Celkově si odnášíme spoustu cenných zkušeností a věcí, na kterých je třeba zapracovat a které musíme zlepšit pokud chceme hrat s těmito soupeři.“ zhodnotil turnaj trenér Dan Soukup. 

Zápasy - základní skupina:
vs. Panthers Praha WILD  5:0 k
vs. Tatran Střešovice  1:5
vs. 1. SC TEMPISH Vítkovice  2:6
vs. Bulldogs Brno  1:9

Playoff - osmifinále:
vs. FG Černý mamby  1:7