FLOORBALL CLUB ZLÍN LIONS Logo Zlín Lions

Lvi spojili síly s XPS Network

Lvi spojili síly s XPS Network
Již několik let se na trhu prosazuje islandská společnost Sideline Sports jejíž sportovní program XPS Network úspěšně používají nejen světové velkokluby z fotbalu, hokeje, basketbalu, házené, ale také florbalu. Florbalový klub Zlín Lions se stal součástí rodiny XPS také, trenéři a zejména pak hráči se mohou těšit na zkvalitnění tréninkových podmínek.

Aktuální situace okolo pandemie nemoci COVID-19 není jednoduchá pro nikoho. Jak jistě víte, tak tato opatření tvrdě zasáhla i český sport, ten mládežnický nevyjímaje. Až do odvolání jsou veškeré tréninky zrušeny a je tak na každém jedinci, jak k této situaci přistoupí. Jestli se zláká pohodlím svého gauče a pytlíku brambůrek nebo na sobě bude pracovat individuálně a využije této pauzy k tréninku. 

Společně se začátkem listopadu budou do aplikace XPS Network proudit individuální tréninkové jednotky. Aplikaci si mohou všichni členové klubu jednoduše stáhnout jak do svého počítače (odkaz zde), tak i telefonu skrze App Store nebo Google Play. Poté stačí zadat své přístupy, které obdrželi v minulém týdnu do svých mailů a ve svém telefonu či PC naleznou své tréninky. „Jsem moc rád, že se nám podařilo konečně XPS zprovoznit, Lvice a Lvíčata tak dostávají možnost na sobě pracovat i v rámci zákazu tréninků kolektivních sportů,“ říká šéftrenér klubu Matěj Koňařík. 

Trenéři tak mají skvělou možnost tréninky plánovat dopředu, mohou využít nejen svých cvičení, ale také stovek cvičení, která jsou v programu nahrány. „S XPS získáváme perfektní nástroj pro plánování a kontrolu sportovní činnosti nejen našich týmů, ale program umožňuje s hráčkami a hráči pracovat individuálně, což je opravdu velká příležitost, jak naše členy posunout výkonnostně směrem nahoru,“ popisuje výhody programu Matěj Koňařík. „Další velkou výhodou je sdílení informací mezi trenéry, takže možnost inspirace a sledování toho, jakým směrem se ubírají například v Tatranu Střešovice, je skvělá.

Momentálně se naši trenéři s programem seznamují, hráči některých kategorií již polykají tréninkové dávky a ti další se na ně mohou těšit již během tohoto týdne. Jsme rádi, že můžeme i našim brankářům dopřát individuální program zaměřený jen na ně a hráči každé kategorie si pak plní své úkoly s hokejkami,“ usmívá se šéftrenér. 

A jak vidí možnosti XPS samotní hráči? Například Marek Šiška, brankář dorostenců zhodnotil XPS následovně: „Tuhle změnu rád vítám, protože brankáři mají specializované tréninky, které jsou od hráčů odlišné. Tréninkový program je na celý měsíc a TJ mě zatím moc baví.“ Jeho kolega z obrany Martin Strouhal popsal úvodní tréninkové jednotky s XPS následovně. „Tréninky zaměřené na dovednosti jsou parádní, ale uvítal bych také jednotky zaměřené na kondici,“ přeje si kapitán dorostenecké Benfiky. 

Do tvorby TJ v programu XPS se pustil odhodlaně i populární trenér mladších žáků a člen mužského áčka Honza "Vondy" Vondřejc. Jeho pocity z programu shrnul následovně:

O systému XPS jsem slyšel poprvé ještě před sezonou, kdy jsem zjistil, že přes tuto aplikaci je sestavovaný celý individuální plán mnoha známých evropských, ale taky amerických sportovců. Od té doby jsem se o XPS začínal zajímat víc a víc. Jsem rád, že mě do systému Matěj zasvětil a po společném absolvování několikahodinových seminářů můžeme v klidu zadávat tréninky pro jakékoliv kategorie, či konkrétní hráče. Líbí se mi na tom to, že je vše přehledné a intuitivní. To platí jak pro nás trenéry, tak i pro samotné hráče. V aplikaci jednoduše dostanete ke splnění trénink, který když fyzicky nezvládáte v takových intervalech, jako vám je trenér nastavil, napíšete jen, kolik jste jednotlivých cviků zvládli. Po určitém tréninkovém období, se trenérům ukáže graf s tím, na co se v individuálních trénincích zaměřit, a s čím mají konkrétní hráči problém. Mladší žáci se zatím k těmto tréninkům moc neznají, což je velká škoda. Lidské tělo totiž začne ztrácet na své kondici velmi rychle a myslím si, že pro některé bude o něco náročnější, dostat se zpátky do formy. Ale najdou se i výjimky. Tímto chci pochválit všechny ty, co tréninky plní a dokonce mi posílají fotky z jednotlivých cviků. Děláte mi velkou radost a těším se už na společné tréninky. 

Pokud by kdokoliv z členů zatím neměl přístup do XPS, ať se ozve přímo Matějovi (konarik@zlinlions.cz) a vše se rychle vyřeší. Všem přejeme, ať touha do individuálního rozvoje hráčů roste stejně rychle jako celosvětová popularita programu XPS.