FLOORBALL CLUB ZLÍN LIONS Logo Zlín Lions

Mira Steiger o KTM: Byla to pro mě obrovská zkušenost.

Mira Steiger, jeden z našich odchovanců a brankářských nadějí, promluvil o účasti na kempu talentované mládeže, kterého se letos v létě zúčastnil.

Kemp talentované mládeže se pravidelně pořádá již od roku 2004 v červenci, těsně po skončení turnaje Prague Games. Cílem je systematická práce s nejtalentovanějšími hráči a hráčkami daných kategorií. Výběr hráčů a hráček navazuje na turnaje regionálních výběrů, odkud je trenéři juniorských reprezentací po konzultaci s trenéry regionů vybírají.


Ahoj Miro, v první řádě gratulujeme k účasti na KTM, kterého ses zúčastnil jako teprve druhý člen našeho klubu.

Ahoj, děkuji za gratulaci. Rád bych zmínil, že prvním hráčem našeho klubu na tomto kempu byl velice talentovaný útočník a nyní již hráč mužského A-týmu Kuba Žáček.


Prozraď nám, jak se zrodila tvá nominace na KTM? Kdo tě oslovil s pozvánkou a kdo vybírá hráče na tento kemp?

Nominace na kemp se určuje podle výkonů za celou sezónu a na celorepublikových výběrech. Nejprve mě Roman Janda nominoval na trénink před tímto kempem, na kterém pokud se dostanete dál, tak máte šanci zúčastnit se nejen kempu, ale i reprezentačního turnaje ve Finsku. Výběr hráčů má na starosti vícero trenérů. Co se týče brankářů, jejich výběr má na starosti zmiňovaný trenér R. Janda.


Jak celý kemp probíhal, jak dlouho trval a kolik se jej zúčastnilo hráčů?

Kemp probíhal hned po Prague Games od 11. 7 do 15. 7. a trval tedy čtyři dny. Celkově zde bylo něco kolem 60 hráčů a 10 brankářů. Klasický den začínal snídaní, následoval dopolední trénink v hale, po kterém většinou následovaly kompenzační cvičení nebo ledové kádě. Odpolední program byl podobný, trénink v hale, kompenzační cvičení a rozbor videa. Večerní program byl zaměřen na skills tréninky. Volý čas byl doplněný regenerací nebo zajímavými semináři např. ohledně nastavování cílů či prezentace klubu na sociálních sítích.


Jaké bylo trenérské složení na kempu, kdo se věnoval tobě a ostatním gólmanům?

Kategorii dorostenců měl na starosti hlavní trenér Matěj Klucho, asistenti Tomi Rastas z Finska a Michal Jedlička, specialista na videorozbor. Všem brankářům se po celou dobu věnoval Tomáš Fibiger, asi nejlepší trenér pro gólmany tady v Česku.

Jaké jsou tvé pocity z kempu, jak sis jej užil?

Jelikož byl kemp hned po Prague Games, tak šla únava lehce znát, ale i přesto jsem si kemp náramně užil a byla to pro mě obrovská zkušenost.


Co sis z kempu odnesl?

Mnoho zkušeností jak trénovat, na co se při tréninku, v jídelníčku i ve volném čase zaměřit a podobně.


Kdo je ve florbale tvým brankářským vzorem?

Nemám žádný konkrétní vzor, ale kdybych měl říct nějakého brankáře, kterého více sleduji nebo se mi líbí jeho styl chytání, tak na tuzemské scéně to bude Radovan Michajlovič a v zahraničí švýcarský bombarďák Pascal Meier.


Tvůj oblíbený český a zahraniční florbalový klub?

Nejradši mám nedaleké Otrokovice a z českých top klubů to jsou Vítkovice. Zahraniční ligu nepravidelně sleduji akorát ve Švédsku, kde vyloženě nemám oblíbený klub, ale kdybych měl jeden vybrat, tak to bude Kalmarsund.

Jaký je tvůj florbalový cíl či sen, kterého bys chtěl dosáhnout?

Krátkodobým cílem je určitě umístit se co nejlépe v juniorské nejvyšší soutěži a postup s A-týmem mužů do Národní ligy. Konkrétní dlouhodobý cíl nemám, ale určitě bych si v budoucnu chtěl zachytat superligu. No a sen? Vyhrát mistrovství světa nebo jakoukoliv z top florbalových lig.


Díky za rozhovor Miro. Přejeme hodně štěstí, pevné zdraví a ať se Ti daří jak ve florbalové kariéře, tak i v osobním životě.