FLOORBALL CLUB ZLÍN LIONS Logo Zlín Lions

Mäk Hutter: Nadešel čas se znovu vrátit do Bystřice

Mäk Hutter: Nadešel čas se znovu vrátit do Bystřice
Aniž by to oba aktéři věděli, tak spolupráce začala již v roce 2009, kdy nynější šéftrenér mládeže Matěj Koňařík, hrál ve Švýcarsku za UHC Uster. Právě zde se potkal s Markusem Hutterem, který byl asistentem Švédského trenéra Thomase Ericssona...pak se jejich cesty rozešly. Až v roce 2017 se znovu protnuly a možná mnohem více, než oba, florbalovou vášní pobláznění trenéři čekali.

Ahoj Mäku, můžeš nám představit florbalový klub Rheintal Gators a taky tebe samotného? 

Rheintal Gators je florbalový klub z východní části Švýcarska. Muži hrají třetí nejvyšší soutěž v naší zemi. Pascal, Thomas a já jsme florbaloví drzouni, kteří se našli. V roce 2009 jsme uvedli v život novou strategii pro sportovní oblast zvanou VÍCE-LÉPE-TEĎ! Znamená to, že chceme pracovat a hrát s VÍCE mládežnickými hráči a trenéry, být LEPŠÍ každým dnem bez žádných výmluv a dělat věci TEĎ! Náš cíl je jednoduchý - dojít tak daleko, jak jen můžeme s ambiciózními hráči z našeho regionu. Cíle jsou vysoké, ale jsme trpěliví a každým rokem chceme rozvíjet hráče, trenéry a klub. Momentálně máme v klubu okolo 360 hráčů, z toho 200 je mládežníků. V roce 2014 jsme začali se zařazením florbalových tréninků na druhý stupeň základní školy, kde se našim hráčům věnují trenéři jako Martin Ostřanský nebo Asser Jääskeläinen. Pomáhají nám s rozvojem dovedností hráčů, ale třeba i taktiky. Pokud se opravdu vše podaří, tak v letošním roce začneme se stavbou vlastní florbalové haly. Udělali jsme kus práce, ale stále nás čeká dlouhá cesta k tomu, abychom se dostali na vrchol. 

Jmenuji se Mäk Hutter a jsem florbalovým trenérem v Rheintal Gators a také v Gators sportovní škole. Florbal je mou vášní, stejně jako trénování a jsem pyšný na to, že je to část mého zaměstnání.  Kromě toho, že jsem týmový trenér, tak jsem také trenér brankářů. 

Jak se zrodila spolupráce mezi Lvy a Aligátory?

To je jednoduchá otázka. Matěj hrál ve Švýcarsku za klub UHC Uster, kde jsem byl asistentem trenéra. Po čase, kdy si Matěj vyzkoušel florbal ve Švýcarsku se naše cesty na chvíli rozešly. Ale pak s kamarády založil krásný klub Zlín Lions, slovo dalo slovo a spolupráce byla na světě. 

Co se ti na naší zemi líbí? 

Moc se mi líbí vaše vášeň pro sport. U lidí, které z Česka znám, se mi líbí poctivost, pozitivní nálada a pracovitý přístup. 

Co vás vedlo k tomu, že se vracíte na Lions camp po třech letech? 

Kemp v roce 2017 byl pro nás skvělou zkušeností. Jak my trenéři, tak i hráči mají plno skvělých vzpomínek. Nadešel čas vrátit se do Bystřice znovu. 

Co čekáte od týdne v Bystřici? 

Opravdu se těším, že opět uvidím florbalové přátele ze Zlín Lions. Jsem zvědavý, jak se zlepšili nejen trenéři, ale i hráči.  Každý trénink je důležitý a samozřejmě se těšíme na skvělou zábavu při výstupu na Sv. Hostýn :) 

Dokážeš si v budoucnu představit další spolupráci mezi oběma kluby? 

Ano, pár věcí nás napadlo. Například by mohli hrát Aligátoři a Lvi na Prague společně v jednom týmu, můžeme pozvat Lvy na náš Gators Camp nebo na kemp pro brankáře. A třeba, kdo ví, možná některý z našich a vašich hráčů bude hrát v zahraničí za náš či váš mužský tým. Myslím, že je vždy dobré mít přátele. A nezáleží na tom, jestli jsou poblíž nebo daleko.