FLOORBALL CLUB ZLÍN LIONS Logo Zlín Lions

Nechme děti hrát...aneb o co nám vlastně jde?

Nechme děti hrát...aneb o co nám vlastně jde?
Na první trenérské schůzce v září se trenérská složka klubu dlouze věnovala jednomu zajímavému tématu. Řešili jsme, na co se u jednotlivých kategorií mládeže zaměřovat a jaká jsou naše očekávání. Je pro nás důležitý dlouhodobý rozvoj hráčů nebo se soutředíme na výsledky? Rád bych všem členům klubu naše přístupy a filozofií opět připomněl. Již brzy se na webu objeví článek, který bude navazovat na to, jakým směrem se náš klub ubírá...

7. června 2018 se na našem webu objevil článek s názvem Otevřený dopis syna otci: Florbal je naše hra (po rozkliknutí můžete číst). Filozofie klubu v oblasti trénování mládeže se s tímto článkem plně ztotožňuje a nyní bych rád uvedl na pravou míru to, o co nám vlastně v každé mládežnické kategorii jde. Rodiče mohou namítnout, že jsme tyto věci prezentovali na schůzkách v úvodu sezóny, ale není od věci si udělat takový malý přehled, kde ve zkratce prezentujeme, jak to vlastně chceme dělat.

Přípravka

U našich nejmenších Lvíčat klademe důraz na všestrannou přípravu. Prožitkově orientovaná cvičení jsou nedílnou součástí tréninkových jednotek, cílem je zejména všeobecný pohybový rozvoj. Myslíme to opravdu vážně a uvědomujeme si, že u prvních krůčků ve sportu musí aktivity hlavně bavit. V momentě kdy nebudou chtít špunti z tréninku odejít máme na půl vyhráno. I proto jsme v letošní sezóně zařadili třetí TJ, která je zaměřena na základy gymnastiky a atletiky. Výsledky neřešíme a na turnaje jezdíme se dvěma přihlášenými týmy a děti opravdu necháváme hrát. 

Elévové / elévky

Pokud u přípravky vzbuzujeme nadšení pro sport, tak u elévů se již soustředíme na to, abychom u Lvíčat vzbudili nadšení pro FLORBAL. Stejně jako přípravka i elévové mají třetí TJ zaměřenou na gymnastiku a atletiku. Výsledky neřešíme a i proto hrajeme soutěže se dvěma přihlášenými týmy. Lvic se nám letos urodil velký počet, takže jsme rádi, že i kluci z elévků mohou vyrůstat v blízkosti Lvic, které dávají TJ zase další rozměr. 

Mladší žáci / mladší žačky

V mladších žácích již pilujeme herní činnosti jednotlivce, pomocí průpravných her získávají povědomí o herních kombinacích. Na základě docházky a poctivého přístupu k tréninku hrají všichni stejně. Výsledky pro nás stále ještě nejsou tím nejdůležitějším. Vzhledem ke dvěma přihlášeným týmům se složení mančaftů mění a kluci a holky se snaží hrát s různými spoluhráči a hráči a hráčky na jednotlivých postech stále ještě rotují. I zde máme několik šikovných Lvic, které dříve či později nakouknou do zápasů a klukům rozhodně nedají nic zadarmo! 

Starší žáci / starší žačky

Starší žáci zdokonalují HČJ, seznamují se základy taktiky. U této kategorie, kde se láme výkonnostní zaměření a hra pro zábavu dostávají prostor v nejvyšší soutěži starších žáků v regionu hráči a hráčky, kteří si plnili povinnosti na letní přípravě, pravidelně chodí na tréninky a florbal neberou jako kroužek. 

Dorostenci / dorostenky

V dorostech máme letos premiérově dva týmy. První tým hraje nejvyšší dorosteneckou soutěž a záloha pak sbírá cenné zkušenosti ve druhé lize. Jsme moc rádi, že kluci v obou týmech tuto možnost využívají a tvoří dobrou partu. TJ jsou společné a hráči již poznávají taktické systémy, kterými si budou postupně procházet až do mužské složky. Jsme také moc rádi, že nám doslova bobtná složka holčičí a trenérské trio Manová, Vu a Soukup odvádí velmi dobrou práci. 

Samozřejmě to není o třech řádcích textu, ve kterých shrneme jednotlivá specifika každé mládežnické kategorie, ale naším záměrem je, aby trenéři jednotlivých kategorií navazovali na práci svých kolegů a rozvoj Lvíčat dával smysl. Suma sumárum, poselstvím tohoto článku je, abychom si uvědomili, že nám jde o dlouhodobý rozvoj hráče nebo hráčky. Výsledek v podobě vítězství má krátkodobý efekt. Stejně jako přijde, tak odejde. Je to právě postupný progres, který dlouhodobě motivuje a to nejen hráče, trenéry ale i rodiče.