FLOORBALL CLUB ZLÍN LIONS Logo Zlín Lions

Spolupráce s RK Training pokračuje

Spolupráce s RK Training pokračuje
Uvědomujeme si, že pohybová průprava je pro rozvoj Lvíčat klíčová a proto jsme spojili síly s kondiční speciálkou RK Training. Trenéři Rosťa Košárek a Zbyněk Žabčík se aktuálně zaměřují na správné zapracování a rozcvičení hráčů od těch nejmenších kategorií až po dorostence. Právě Rosťu jsem požádal, aby nám spolupráci přiblížil.

Rosťo, RK Ttraining se podílí na přípravě Lvíčat, můžeš prozradit, jak tato spolupráce vznikla?

Do možnosti přípravy Lvíčat jsme měl možnost osobně nahlédnout v minulém roce, kdy jsem využil nabídku pana Mračanského a došel jsem se podívat na úvodní tréninky elévků, jestli si dobře vzpomínám, tak jsem se dostal na jeden, dva tréninky k dorostenecké kategorii. Když jsem se následně sešel s Matějem Koňaříkem, který mi představil jakou má klub vizi a tréninkovou filosofii, tak mi to přišlo dobrým nápadem, stát se součástí pohybové průpravy pro zlínský florbalový klub.


Co je cílem této spolupráce a na co se budeš společně s trenéry zaměřovat? 

Jako cíl jsme si pro letošní rok na trenérském sezení stanovili: ucelenou pohybovou průpravu do zapracování, už od těch nejmladších kategorií až po ty nejstarší kluky, snažíme se vytvořit šablonu, která by byla vhodným prvkem do pohybového zapracování v rámci PRE-WORK zátěže, aby každý mladý sportovec pochopil své potřeby do úvodního zapracování, před výkonem. Určitě se budeme posouvat dále do hloubky pohybové přípravy, zatím jsme si společně odsouhlasili úvodní krok do zapracování.


Máš za sebou kolečko o elévků, mladších, starších žáků a dorostenců. Jak hodnotíš snahu Lvíčat na sobě pracovat? 

V úvodním kole, jak jsem již na začátku tohoto článku uvedl, můžu uvést loňskou sezónu, kdy jsem si udělal ucelý obrázek, co aktuálně může má spolupráce v klubu nastartovat. U těch menších nás velice těší živelnost, kdy se kluci zapojí a drží nám pozornost po celou dobu tréninkové jednotky, baví nás zájem těch nejmladších. U těch straších kategorií se snažíme už určitým způsobem působit na kluky profesionálněji, tady si musí už trenér vzít svou část odpovědnosti na sebe a přesvědčit své svěřence že to, co představuje a dělá a nastavuje má reálný základ úspěchu v tréninku a posunu daného sportovce směrem dopředu. Zatím můžu spolupráci hodnotit na jedničku.


Všude slyšíme a čteme, že jsou na tom děti s pohybovou aktivitou špatně, ze nesportují a vysedávají doma. Já si myslím, že je to hlavně o prostředí, které dětem vytvoříme. Pokud bude prostředí zdravé, tréninky budou kvalitně připravené a bude převažovat princip hry, tak se nám děti jen pohrnou. Jaký je tvůj názor?

S tímto tvým tvrzením já souhlasím, opravdu všude čteme a vidíme, jak nám děti přestávají sportovat, jak sedí doma u počítačů, jak nám vlastně částečně zakrněly. Já jsem toho názoru, že když máte ten "dar", potenciál na děti působit a motivovat je do sportu, a umíte s touto vlastností pracovat, je to důležitým základním kamenem k motivaci dítěte dělat určitou pohybovou aktivitu, být do ní zapálený a těšit se do každého tréninku a zápasu. Je úplně jedno, jestli se dítě věnuje hokeji, fotbalu, plavání, florbalu. Důležité je, abyste jako trenér dostali tohoto sportovce do stavu, kdy ten trénink doslova prožívá každou vteřinou, budujete v něm také důležitý charakter a to je dneska velice opomíjeným prvkem v dospívání dětí.


Cilem spolupráce je také vzdělat trenéry jednotlivých kategorií mládeže. Jak se ti s trenéry spolupracuje?

Trenéři mají zájem, osobně mám možnost se potkávat s Petrem Mračanským, který má velice kladný vztah k trenérské profesi  chce se v ní kvalitně vzdělávat, dále jsme už měl možnost se potkat s Danem Vítem, celkový obraz do tréninku a výstup konzultuji s Matějem Koňaříkem a v poslední návštěvě do tréninku jsem měl možnost konzultovat určité tréninkové věci s Jardou Vaňkem společně s kolegou Josefem Obdržálkem. Jsem rád, že váš klub má v trenérském zázemí tak ochotné lidi. To já za nás vidím jako hlavním stavebním prvkem do budoucí spolupráce. 

Jak to na TJ vedené Rosťou vypadá se podívejte na přiloženém videu: 

Rosťo, děkuji za rozhovor a přeju spoustu příjemných zážitků spojených s klubem Zlín Lions :)